Horeca Forma is de officiële vormingsorganisatie voor de horecasector, opgericht door enerzijds de werkgeversorganisaties als Comeos en Horeca Vlaanderen, en anderzijds de vakbonden. “Ons aanbod bestaat uit meer dan 100 opleidingen, exclusief gericht op het versterken van de mensen die vandaag al in de horeca werken”, zegt Jolien Lievens, communicatieverantwoordelijke van Horeca Forma. “We gaan daar heel breed in, met specifieke cursussen voor nagenoeg alle profielen, over alle facetten van de horeca en op alle niveaus van kennis en ervaring. Denk aan topics als foodkostberekening, bbq-technieken, gastvrij verkopen, wijnopleidingen, enzovoort. Hiermee reiken we op jaarbasis zo’n 11.000 getuigschriften uit aan werknemers en werkgevers.”
Gratis en voor niks
Opmerkelijk is dat alle opleidingen volledig gratis zijn voor de professionele cursisten. “Onze werkingsmiddelen komen van de sociale bijdragen op de lonen van de horecamedewerkers (in PC 302)”, vertelt de communicatieverantwoordelijke. “Het zijn dus middelen die in de vorm van kwaliteitsvolle opleidingen terugvloeien naar de sector. Iedereen is winnaar: zowel de werknemers die zich bijscholen en zo hun carrière vooruithelpen, als de horecazaken waar deze goed getrainde professionals hun opgedane kennis in de praktijk brengen.”
Home bij Hoenger
Horeca Forma is in heel Vlaanderen actief, maar heeft geen eigen locaties om de opleidingen te verzorgen. “We kiezen in elke regio voor leslokalen of praktijkruimtes waar onze ingeschreven vakmensen in alle comfort van het didactische materiaal gebruik kunnen maken”, zegt Noa Proost, opleidingsadviseur Limburg bij Horeca Forma. “Uiteraard moeten de lessen die verband houden met koken, gebeuren in een uiterst professionele keuken, waar de demo’s goed te volgen zijn. Met dat uitgangspunt zijn we terechtgekomen bij Hoenger in Diepenbeek, waar aan alle voorwaarden wordt voldaan om in optimale omstandigheden onze opleidingen voor de Limburgse horeca te voorzien.”
Laat maar komen
Luc Vannitsen van Hoenger staat te popelen om de eerste cursisten op te vangen. “We zijn in ons atelier nu al 5 jaar bezig om mensen die regelmatig in de keuken staan, te leren om te koken en er tegelijk nog plezier aan te beleven… Een nobel doel, waar we tot dusver heel goed in geslaagd zijn, getuige de honderden hobby- én professionele koks die zich hier al zijn komen bijscholen. We zijn verheugd over de samenwerking met Horeca Forma en bieden dan ook met veel plezier onze infrastructuur aan!”
Om aan elke horeca-professional het volledige aanbod van de gratis opleidingen voor te leggen, wordt er op 31 maart van 14-17u een event met workshop georganiseerd bij Hoenger in Diepenbeek.