filip vanheusden

Horeca haalt centen op bij tooghangers en tafelaars

Als de banken het verrekken, moeten we zelf aan ons geld zien te geraken. Dat is -beetje kort door de bocht- de beweegreden van Horeca Crowdfunding België. Enkele horeca-uitbaters, waaronder Filip Vanheusden (Borrelhuis, Kwizien, Partaasch, etc.) hebben dit platform in het leven geroepen om particuliere investeerders te vinden die hun ambitieuze horecaprojecten willen ondersteunen.

Met de oprichting van Horeca Crowdfunding België bieden ervaren ondernemers uit de sector een antwoord op de moeizame kredietverstrekking voor horecazaken in ons land. Door investeerders en horeca-uitbaters met elkaar in contact te brengen, willen ze de sector meer ademruimte geven. Daarbij staat het vertrouwen van de ondernemer en investeerder voorop: “Dankzij een uitgebreide evaluatie van projecten en erkenning vanuit officiële instanties willen we een zo groot mogelijke betrouwbaarheid bieden”, stelt Filip Vanheusden.

Waarom? “Bancaire instellingen staan aarzelend ten opzichte van de horecaasector en vaak ligt de borg daardoor hoog”, stelt Ronny Voortmans, voorzitter van Horeca Limburg en zaakvoerder van De Frietboetiek. “Dat heeft niet alleen grote gevolgen voor de innovatiekracht van de sector, maar ook voor de continuïteit van veel horecabedrijven. Daarom moet de financiële drempel verkleinen.”

“Dankzij de expertise van onze kredietbeoordelaars kunnen we een goede inschatting maken van de projecten die worden ingediend”, stelt mede-oprichter Filip Vanheusden.

Ook Frank Van Orshoven, zaakvoerder van Orshof, ziet daar heil in: “Een groot voordeel is dat het initiatief geleid wordt door mensen die echt verbonden zijn met de horecasector. Daardoor worden niet alle projecten over dezelfde kam geschoren.”

De bedoeling is dat in het komende jaar een twintigtal projecten wordt gepubliceerd om geld op te halen. Bij kredieten vanaf 50.000 euro neemt het platform daarbij een bemiddelende rol op. Verwacht wordt een looptijd van drie tot vijf jaar om de horeca-ondernemer de kans te geven aan zijn aflossings- en renteverplichtingen te voldoen. Het rentetarief kan variëren van 6 tot 8%.

“De bedoeling is vooral om mooie projecten te kunnen aanbieden”, besluit Vanheusden. “Kwaliteit gaat daarbij boven kwantiteit. Al is het wel fijn om te zien hoe de aanvragen al binnenstromen en verschillende partijen ons platform alvast een warm hart toedragen als toekomstig investeerder.”