LSU Supergoed

Het is nodig: een lesje in ergonomie

Gemiddeld 7 uur per dag zitten de bewoners van de Limburgse incubatoren op hun bureaustoel. Hun flexibele werkplek verlaten ze alleen om eventjes een kop koffie of iets uit de koelkast te halen. Om de mentale en fysieke prestaties te verbeteren, organiseert Limburg Startup (LSU) een ‘ergo-tour’, waarbij alle werknemers tips en begeleiding krijgen om hun welzijn op het werk te verbeteren.

Koen Wijgaerts van Supergoed voerde (samen met studenten van PXL) een onderzoek uit naar de ergonomische stand van zaken in de negen Limburgse incubatoren. Daaruit blijkt onder meer dat gemiddelde medewerker van zo’n flexplek voor starters, 28 jaar oud is, gemiddeld 43 uur per week werkt en zo’n zeven uur per dag op zijn bureaustoel zit. Ook opvallend is dat er evenveel vrouwelijke start-up medewerkers zijn als mannelijke en dat ze bijna allemaal met de wagen naar het werk komen. Ze zijn vaak vermoeid tijdens hun werkdag en staan weinig op van hun plek, behalve een traditioneel bezoekje aan de koffiemachine of de vergaderzaal.

Naar aanleiding van deze resultaten zet Limburg Startup nu een ‘ergotour’ op poten. De groeibedrijven in de negen incubatoren krijgen daarbij gratis ergonomische workshops, tips en begeleiding om op een gezonde manier het beste uit zichzelf te halen.

“Startende ondernemers vinden ergonomie zeker belangrijk”, zegt Koen Wijgaerts, oprichter en ergonomisch expert van Supergoed. “En ook in de incubatoren zelf wordt hier al rekening mee gehouden, bijvoorbeeld door ergonomische stoelen en verstelbare tafels te voorzien of door te werken met veel natuurlijk licht. Maar er is zeker nog ruimte voor verbetering die de concentratie en het algemeen welzijn ten goede zal komen. Ik denk aan micropauzes inlassen, wandelend vergaderen of een koptelefoon met ‘noise cancelling’ gebruiken.”

“Een goede gezondheid zorgt automatisch voor betere werkresultaten en geluk op de werkvloer’, zegt Marc Beenders, Community Manager van LSU. “En daar draait het uiteindelijk om.”