verbruikzaal hophemel

Hemels in Hasselt: brouwerij bereikt de Bampslaan

Geen reden om raar op te kijken als je woensdag acht koperen ketels langs het station van Hasselt ziet passeren... Dan komt immers de langverwachte installatie van Brouwerij De Hophemel aan. De micro-brouwerij neemt vanaf nu het hele productieproces in eigen hand, en daarmee is Hasselt een échte brouwerij rijker. Tsjing!

Uitzonderlijk vervoer! Tussen het station en de kleine ring van Hasselt, ter hoogte van de verbruikerszaal van De Hophemel op de Bampslaan, passeert er woensdag een brouwinstallatie die per jaar zo’n 50.000 liter kwalitatief gerstenat zal voortbrengen. De verdubbeling naar 1.000 liter per batch (bij Brauw in Genk, waar De Hophemel tot dusver liet produceren, bedroeg de capaciteit 500 liter per batch) moet de brouwerij van zaakvoerder Geert Vandormael toelaten om aan de vraag vanuit heel België (en zelfs het buitenland) te voldoen.

“Tot vandaag brouwen we bij Brauw in Genk en zijn we beperkt in volume en afhankelijk van de brouwplanning van Brauw”, stelt Vandormael. “Met onze eigen brouwinstallatie zullen we in staat zijn ons productievolume aanzienlijk op te krikken en kunnen we eindelijk aan de groeiende vraag naar onze bieren voldoen. Sinds we in Hasselt gevestigd zijn (tot nu alleen als proefkamer) krijgen we meer naambekendheid en stellen we vast dat men vanuit het hele land -en zelfs in het buitenland- nieuwsgierig is naar onze producten. Mooi, al hopen we in eerste instantie dat meer en meer café’s in Hasselt en Limburg openstaan om onze bieren te serveren.”

De installatie van de acht blinkende inox ketels zal niet simpel zijn, want ze moeten allemaal door het poorthuis van de vroegere jeugdrechtbank (waar vroeger De Griffie van Danny Vanderhoven was).

Steven Broekx, ook zaakvoerder van De Hophemel, legt uit: “De installatie is een spectaculair precisiewerk, maar daarmee is de eerste stap gezet. Al er is nog veel werk aan de winkel. We zijn erg blij dat de installatie er eindelijk is en we kijken er enorm naar uit om ze te kunnen gebruiken. Het komt er nu op aan om alle losse onderdelen, als een soort Lego-bouwdoos, helemaal in elkaar te steken, en ook de berg administratieve beslommeringen zoals accijnsen, Voedselagentschap, enzovoort, in orde te brengen. Conclusie: we mikken er op om tegen eind dit jaar het eerste bier uit de tanks te kunnen laten vloeien.”