De Abdij der Trappisten van Westmalle is een cisterciënzerklooster met een rijke geschiedenis. Vandaag is de abdij vooral gekend voor de brouwerij, waar het trappistenbier Westmalle wordt gemaakt. De brouwsels zijn wereldwijd gegeerd en zetten het Kempense dorp overal op de (land en bier-) kaart.
De monniken in de abdij gaan intussen met hun tijd mee. Ze investeren hun middelen in de modernisering van de installaties en de gebouwen. Zo waren de prachtige glas-in-lood ramen aan de binnenkoer dringend aan vervanging toe. De paters gingen voor de renovatie in zee met John Dierickx van Artglas in Zonhoven, een Limburgse onderneming die in deze specialisatie tot de wereldtop behoort. De 60 ramen werden elke aangekleed met telkens 4 nagelnieuwe panelen.
“De paters hebben daarbij gekozen voor een hedendaags ontwerp”, vertelt John Dierickx. “Ze zijn dus zeker niet zo oubollig als algemeen wordt vermoed. Bovendien is er voor de nieuwe ramen rekening gehouden met de energieprestaties. De panelen worden ingewerkt in dubbel hoogrendementsglas, wat goed is voor het milieu, én voor de portemonnee van de paters… “