Volgens insiders is de wind bij De Voorzorg volledig gedraaid toen Tony Coonen (54) er als bestuursvoorzitter de scepter ging zwaaien. Zijn voorgangers Guy Moens en ex-gouverneur Herman Reynders lieten steeds in volledige transparantie de vrije markt spelen om de infrastructuurprojecten van de socialistische mutualiteit te realiseren. Het waren veel en mooie projecten… Maar architecten, aannemers en immobiliënmakelaars beweren dat nadien de werkwijze veranderde en er vaak vreemde beslissingen werden genomen bij de toekenning van opdrachten. Ook de vergunningsvoorwaarden bleken ineens gebaseerd op totaal andere criteria, die bij de professionals de wenkbrauwen deden fronsen.
De argwaan over de correctheid van de procedures is nu dus ook tot in gerechtelijke kringen doorgedrongen. Zowel Tony Coonen als de boekhouder van De Voorzorg zijn aangehouden en voorlopig in de cel opgesloten. Zo ook de zaakvoerder van Immo Top Invest, die de afgelopen jaren een aantal zakelijke deals met de socialistische mutualiteit wist af te sluiten. Hij ontkent echter ten stelligste dat hij iets zou mispeuterd hebben, zo laat zijn advocaat Luc Delbrouck weten.
Nieuw gegeven is dat van alle mensen die werden verhoord, ook de twee zaakvoerders van een Hasselts bouwbedrijf in de cel zijn gestopt. Ze verschijnen -net als de drie anderen- allicht vrijdag voor de raadkamer, die moet oordelen over een verlengd verblijf in de gevangenis. De betrokken aannemers, met kantoor in de buurt van het Cultureel Centrum Hasselt, zijn zowel zakelijk als persoonlijk goed bevriend met Tony Coonen en maakten daar geen geheim van door vaak samen events en de horeca te frequenteren. Met zijn vennootschap Panta Rhei (die in boekjaar 2019 de winst voor belasting zag stijgen van 53.800 euro naar 696.200 euro) participeerde Coonen zelfs in Staff bvba, een bouwbedrijf opgericht door (de vennootschappen van) het opgepakte aannemersduo. Dat hun bedrijf fungeerde als de ‘huis-aannemer’ van De Voorzorg, mocht dan ook niemand verbazen. Nog niet zo lang geleden renoveerde de Hasseltse bouwfirma nog alle kamers van het bewuste vakantiecentrum Petit Rouge in Blankenberge (foto). Vreemd, aangezien het nu volledig wordt afgebroken.
De eerste zaakvoerder die in de cel zit, is B.B. Hij was vroeger architect en combineerde dat met activiteiten als aannemer. Hij diende zich door die onverenigbaarheid bij de Orde van Architecten te verantwoorden, en koos vervolgens exclusief voor de mandaten in zijn bouwbedrijf. Zijn broer, die ook architect is, werkt nu mee in het management, maar is dus geen eigenaar of bestuurder in de vennootschap.
De andere bestuurder van het drieletterig bedrijf is J.K., woonachtig in Houthalen-Helchteren. Ook de vennootschap die hij samen met zijn vrouw heeft opgericht, is bestuurder in het aannemersbedrijf, net als de managementvennootschap van B.B. Of en hoeveel beide zaakvoerders boter op hun hoofd hebben, zal het onderzoek nu moeten uitwijzen. Allicht vrijdag wordt beslist over hun verdere opsluiting.