Als twee duo van onze reeks over Jonge Managers & Wijze Mentoren, stellen we vandaag de ervaringen voor van jongeling Hans Similon (Mobile Vikings) en ervaren rot Ivo Clerix (communicatiebureau RCA). Zij werden aan elkaar gekoppeld om ervaringen uit te wisselen.
Hans Similon, Jonge Manager:
1) Waarom wou je meedoen aan het programma? Op welke domeinen wou je (bij aanvang) iets bijleren van je mentor?
Hans Similon: “Als ik naar mezelf kijk als manager zie ik dat ik nog zeer veel dien te leren. Uit ervaring weet ik dat ik geen goede student ben. Ik leer veel liever in een 1 op 1-situatie en dan liefst van iemand waarvoor ik bewondering en respect heb. Dit zijn volgens mij net de ingrediënten van dit programma. Vandaag doe ik zeer veel uit het buikgevoel, maar als Chief Viking moet je er ook zijn voor je management, en moet je hen ook kunnen coachen, zodat je de ruimte creëert en zij zich ook verder kunnen ontwikkelen. Om dit te doen heb je bepaalde structuren en professionaliteit nodig die verder gaan dat het buikgevoel. Ik was dus op zoek naar een mentor die me hierin kon helpen.”
2) Hoe verliep de kennismaking? Was er meteen verbondenheid merkbaar?
“De kennismaking met de verschillende mentors gebeurde via het ‘speeddating-principe’, waar ik als fervente netwerker een grote voorstander van ben. Bij Ivo was er inderdaad onmiddellijk die ‘klik’, en alhoewel ik net op zoek was naar iets wat verder gaat dan dat ‘buikgevoel’ heb ik me er hier toch nog door laten leiden. Het leuke is dat Ivo onmiddellijk begreep met welke vragen ik vandaag zat, omdat hij zelf ook in het verleden opzoek was naar deze antwoorden…”
3) Welke thema’s zijn er aan bod gekomen? Zijn er gaandeweg nieuwe items op de agenda geraakt?
“We zijn verder gegaan op de vraag hoe ik meer structuur en professionaliteit in de onderneming kreeg, om deze zo voor te bereiden op de verdere groei. Alles wat er nadien is bijgekomen is eigenlijk steeds aan deze kapstok gehangen.”
4) Hoe verliepen de contactmomenten concreet?
“Het eerste contactmoment (eigenlijk na de speeddate het tweede) was een informele lunch, waarbij we elkaar beter leerden kennen en ook afstemden wat de verwachtingen waren en hoe we deze zouden kunnen invullen. De volgende afspraken waren in de ondernemingen, zodat we ook een beter zicht hadden op het geheel. We hebben nooit echt moeten werken met een agenda en de contactmomenten waren verder zeker informeel.”
5) Wat is de beste tip die je op zak hebt gestoken?
“Een cliché als: een betere wereld begint bij jezelf… Wil je dingen veranderen in je onderneming, dan moet je alles in vraag durven stellen, ook jezelf. Neem een Personal Coach onder de arm en werk ook aan je eigen om van daaruit de onderneming te veranderen.”
6) Plan je een soortgelijk vervolgtraject, waarbij je om raad zal vragen van ervaren bedrijfsleiders?
“Eigenlijk hebben we binnen het bedrijf een Raad van wijzen waar ik steeds beroep op kan doen, maar het contact met iemand buiten de firma zal ik steeds blijven opzoeken. Zij houden je immers steeds een spiegel voor en kunnen je helpen om de dingen in een ander perspectief te zien. Ik ga hier dus zeker mee verder, en wens Jong VKW Limburg en Ivo uitdrukkelijk te bedanken voor deze mooie gelegenheid!”
Ivo Clerix, Wijze Mentor:
1) Waarom heb je ja gezegd toen de vraag er kwam om als mentor te fungeren?
Ivo Clerix: “Ondernemerschap was voor mij een late roeping, maar ik heb het altijd belangrijk gevonden om ervaring met anderen te delen (omdat ik er zelf ook veel van opgestoken heb). Als afgestudeerd pedagoog (lang geleden) voel ik me ook wel aangesproken door het opzet.”
2) Neem je deze rol ook dagdagelijks op in het bedrijf, m.n. naar eigen medewerkers, familiale opvolgers,…
“Niet uitgesproken, maar ik heb een coachende leiderschapsstijl en probeer een aantal medewerkers met groeipotentieel te stimuleren.”
3) Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een high-potential ondernemer, zoals jij er één begeleid hebt? Wat kunnen ze doorgaans goed, en waar wringt het schoentje?
“Passie en gedrevenheid, bereidheid om risico te nemen. Ze zijn meestal goed op technisch of commercieel vlak. Structuur brengen en een generalistische managementaanpak ontwikkelen, vb. ook op vlak van financieel beleid, hr, processen, e.a., liggen moeilijker.”
4) Verliepen de contactmomenten zoals je zelf had gedacht? Welke aspecten zijn er meer of minder aan bod gekomen?
“Boeiende gesprekken. Misschien hadden we meer thematisch moeten werken, maar als ‘mentee’ heb je er het meest aan als de mentor inspeelt op concrete vragen en situaties (denk ik).”
5) Heb je zelf iets opgestoken van de mentee?
“Herkenbare hindernissen en uitdagingen. Ondernemerschap moet je elke dag waarmaken. Ook voor mentoren zijn er weinig standaardrecepten. Hans is een enthousiasmerende Viking.”
6) Denk je ook in de toekomst via een soortgelijke formule je kennis en ervaring verder te delen met jongere ondernemers?
“Zeker, misschien met nog meer engagement bv. op financieel vlak.”