Hako_180419_KH_01.JPG (Foto: Karel Hemerijckx)

Hako (Hasselt) helpt om Russen hak te zetten

Het Hasseltse Hako Boringen, gespecialiseerd in horizontale, ondergrondse boringen en doorpersingen, gaat mee helpen om Duitsland te voorzien van gas uit Noorwegen. Dat moet de Duitse afhankelijkheid van Russisch aardgas verminderen.

Hako is gespecialiseerd in het boren van tunnels over lange afstand (tot 150 meter) met een doorsnee tot 2 meter en met een nauwkeurigheid tot op 5 centimeter. Grote troef is hun computergestuurde boorkop, voor een groot deel een eigen ontwikkeling. Het is die innovatie die de grote nauwkeurigheid kan garanderen voor werken waarbij er geen sleuven kunnen gegraven worden.

Het Hasselts bedrijf met zijn 15 medewerkers heeft onlangs twee belangrijke opdrachten in de wacht gesleept. In de buurt van Grâce-Hollogne mag Hako in 2023 een grote waterleiding van 80 cm doorsnee helpen aanleggen. Dit is goed voor 12 kruisingen waar Hako zorgt voor de sleufloze, horizontale doorpersingen, een aanbesteding met voor Hako een waarde van 1 miljoen euro.

Meer in het oog springend is een nieuwe en bijkomende gasleiding die netbeheerder Fluxys voorziet tussen Gent en Opwijk, over een afstand van 44 km. Ook daar heeft Hako de aanbesteding binnengehaald om de wegkruisingen via ondergrondse boringen te realiseren. Tussen maart en augustus 2023 moeten er 22 horizontale doorpersingen uitgevoerd worden, een contract dat goed is voor 3 miljoen euro.

“De extra gasleiding tussen Gent en Opwijk is in twee opzichten belangrijk,” weet CEO Jan Haesevoets. “Enerzijds wil Fluxys daarmee het bestaande netwerk van gasleidingen versterken. Maar belangrijker nog is dat dit netwerk ook Duitsland kan voorzien van Scandinavisch aardgas, dat via de LNG-terminal in Zeebrugge wordt aangevoerd. Via de grensovergang in Eynatten stroomt straks zo extra Noors gas naar de Duitse industrie. Dat maakt hen veel minder afhankelijk van gas dat uit Rusland moet komen.”

Vijf extra jobs

De nieuwe opdrachten komen voor Hako als geroepen. “De jaren 2021 en 2022 waren de magerste jaren uit ons bestaan,” zegt Jan Haesevoets. “Corona heeft voor een stilstand gezorgd bij diverse grote leidingprojecten. Normaliter halen wij een jaaromzet van zo’n 3 miljoen euro. Maar in 2021 en 2022 is dat teruggevallen tot amper 1,2 miljoen euro. Door deze twee nieuwe opdrachten mikken we voor 2023 op een omzet van ruim 5 miljoen euro. We zullen daardoor ook vijf extra mensen in dienst kunnen nemen. Hun profiel? Handen aan hun lijf,” aldus nog Haesevoets.