fraude-beeld-300×199

Grootschalige poging om bedrijven geld af te troggelen

Duizenden Limburgse (en allicht ook andere) ondernemers hebben de afgelopen weken diverse e-mails gekregen van de FOD Economie met de dringende vraag om hun gegevens te actualiseren of hun tegoed bij de fiscus op te eisen. Het gaat echter om phishing-mails van oplichters die de bankrekening van ondernemers willen plunderen. Voka Limburg heeft al diverse meldingen ontvangen van bedrijven die in de val zijn gelopen en waarschuwt iedereen om niet op de berichten te reageren.

Instanties als Unizo Limburg en Voka Limburg worden meermaals per dag gecontacteerd door ondernemers die vragen hebben over dubieuze e-mails, sms’en of telefoontjes. Blijkbaar hebben fraudeurs hun inspanningen opgedreven om zoveel mogelijk bedrijven op te lichten.

Het meest recent is een phishingmail die massaal rondgaat in naam van de FOD Economie. De malafide afzenders proberen via e-mail om Limburgse ondernemingen ertoe aan te zetten om hun gegevens achter te laten voor de registratie of aanpassing in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). De fraudeurs vertellen in hun bericht dat op basis van een jaarlijkse controle blijkt dat de gegevens dreigen te verlopen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) of dat er bepaalde som aan belastingen dringend moet betaald of zelf teruggevorderd worden. Er wordt gedreigd met boetes als de bedrijven niet snel reageren.

Niets is echter minder waar. Na reactie op de e-mail nemen de fraudeurs opnieuw contact, meestal opnieuw via e-mail, maar soms zelfs telefonisch of per sms in naam van de inspectie, bank, fiscale ambtenarij of kaartbeheerders als Visa of Worldline. Vervolgens gaat het heel snel om geld te transfereren.

Werkgeversorganisaties als Voka roepen de Limburgse ondernemingen op om alert te zijn en niet in de val te lopen. “Het afgelopen jaar konden fraudeurs voor 40 miljoen euro aan buit maken in ons land door phishing, en 90% van alle phishing-aanvallen begint bij een menselijke fout”, weet Johann Leten van Voka Limburg. “Het is daarom belangrijk om voldoende gesensibiliseerd te zijn als onderneming. Klik nooit op een link in een e-mail of sms die je niet vertrouwt en kijk of de link verwijst naar één van de websites van de FOD Economie. Maak ook zeker melding van deze fraude bij het meldpunt van de FOD en/of dien een aangifte in bij de lokale politie. Enkel zo geven we oplichters geen kans!”