Er blijkt bij bedrijven een groot draagvlak te bestaan om van een 38 uur durende werkweek naar 40 uur te gaan zonder loonsverhoging. Dat is één van de conclusies uit een grootschalig onderzoek bij 450 ondernemers, uitgevoerd door werkgeversorganisaties Unizo en VKW Limburg. “Het is de minst pijnlijke manier om iets te doen aan onze loonkostenhandicap, die zeer zwaar weegt op de Limburgse bedrijven,” aldus Luc Cardinaels en Ludo Beulen, de voorzitters van VKW en Unizo.
Het tijdstip van de bevraging is niet toevallig aangezien de interprofessionele onderhandelingen weldra opstarten. De Limburgse ondernemers stellen daarbij 2 topprioriteiten, zo blijkt uit de enquête: fundamentele, structurele oplossingen voor de loonkostenproblematiek en soepelere regels om arbeidstijden in het bedrijf te regelen.
De wensenlijst van de bedrijven is lang: de invoering van de 40-urenweek of 2 uur langer werken per week. Ook een netto-index kent een groot draagvlak. De beperking van het steeds toenemende aantal verlofsystemen en een betaalbare gezamenlijke ontslagregeling voor arbeiders en bedienden vervolledigen de top van de verlangens.
“Vooral voor de productiebedrijven zijn de rechtstreekse gevolgen desastreus,” aldus Cardinaels en Beulen. “Een goede rendabiliteit is voor een bedrijf van levensbelang, maar niet minder dan 76% zag de winstmarge fors inkrimpen, wat betekent dat zij er niet in slagen om de stijgende loonkosten (volledig) door te rekenen in hun prijzen. Bij 39% betekende het een concreet verlies van jobs. Maar liefst 30% van de productiebedrijven zag minstens een belangrijk deel van de activiteiten delocaliseren, terwijl niet minder dan 16% van de productiebedrijven zelfs het voortbestaan van het bedrijf in het gedrang ziet komen. Verontrustende cijfers.” Slechts 13% van de bedrijven (en 4% van de productiebedrijven) stelt geen last te ondervinden van de oplopende loonkostenhandicap. “Vandaar dat meer dan ooit ingrijpende maatregelen, zoals de werktijdvermeerdering, nodig zijn,” aldus de voorzitters.