Vroeger was het systeem zo dat studenten 50 dagen per jaar aan gunstige voorwaarden mochten werken. Als ze maar enkele uurtjes op een dag presteerden, waren ze wel 1 van hun 50 dagen kwijt. Het systeem werd nadien aangepast, zodat studenten 475 uren per jaar mochten bijverdienen. Vrij te kiezen. Nog later, in de nasleep van corona, werd het quotum tijdelijk uitgebreid naar 600 uren per jaar, vooral omdat flexibel horecapersoneel niet meer te vinden was. Die uitbreiding komt eind 2024 te vervallen, waardoor het toegestane maximum opnieuw 475 uren zou gaan bedragen.
Organisaties als Unizo Limburg, en met hen de vele ondernemingen die vaak een beroep doen op studenten, staan op hun achterste poten. Ze smeken om het behoud van de uitbreiding, aangezien de beschikbaarheid en de kosten van vaste medewerkers niet werkbaar zijn.
Pieken opvangen
“In onze sector is het niet op alle momenten even druk”, zegt Giuliano Bruno van restaurantketen Giuliano, Hotel-Restaurant Mardaga en andere horecazaken. “We hebben drukke periodes in het jaar en zelfs per dag, maar ook veel minder drukke momenten. Vaak zijn we weersafhankelijk, wat het niet altijd mogelijk maakt om pieken op te vangen met een vaste werknemer die elke week hetzelfde aantal uren moet presteren.”
Er zijn nog redenen om studenten maximaal in te schakelen. “De loonkosten zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen”, weet Giuliano. “Als wij uitsluitend met vaste werknemers zouden werken en al deze kosten zouden doorrekenen naar de klant, zou een bezoek aan onze restaurants bijna onbetaalbaar worden.” Het studentensysteem komt ook de overheid ten goede. “Meer werkuren voor studenten betekent een hogere bestedingskracht en daarmee aan een grotere vraag. Niet alleen de horecasector, maar de gehele economie wint hierbij. Er komt ook meer geld in de staatskas, want het alternatief voor beperkte studentenuren is zwartwerk, en dat zouden we ten zeerste betreuren.”
Waarom niet onbeperkt?
Giuliano pleit zelfs voor een volledige liberalisering. “Waarom laat je studenten niet volledig zelf kiezen hoeveel uren ze willen werken en dit aan het voordelige studententarief? Ze zijn toch oud genoeg om hun tijd te verdelen tussen school, vrije tijd en werk? Voor sommige studenten is het belangrijk om meer te kunnen werken, want ze moeten ermee hun studies betalen en de sociale activiteiten met hun leeftijdsgenoten financieren. Wat ons betreft zijn ze ongelimiteerd welkom!”