Netwerk Ondernemen BBQ

Gijbels: “Scale-ups worden gekortwiekt. Tijd om in te grijpen!”

"De start- en scale-ups komen steeds meer onder druk te staan. Zo worden de mogelijkheden tot alternatieve verloning beperkt en de drempels voor investeringen met durfkapitaal verhoogd." Dat zegt Gert Gijbels, CEO van Netwerk Ondernemen.

Er is de afgelopen jaren heel wat aandacht en ondersteuning bijgekomen voor start-ups en groeibedrijven, denk maar aan de incubatoren en begeleidingsprogramma’s. Maar vaak ontbreekt echter de houvast en ondersteuning tijdens de overgang van start-up naar scale-up. Heel wat ondernemers zijn in die fase op zoek naar ervaring en een antwoord op vragen waar ze thuis of met concullega’s niet over kunnen praten.

“Als founder van onder meer Mookum (online crowdsourcing platform) en Midan (furniture company) begrijp ik als geen ander hoe cruciaal deze begeleiding blijft”, zegt Gert Gijbels. “De focus moet daarbij niet zozeer op de onderneming liggen, maar wel op de ondernemer als persoon. Die is op dat moment de belangrijkste factor voor meer groei. En dat leidt in de toekomst tot jobcreatie.”

Impact van investeren

Start-ups hebben in België vlot toegang tot ondersteuning, zoals subsidies voor onderzoek & ontwikkeling (r&d), groeisubsidies, innovatieve starterssteun, enzovoort. “Voor de groeiende scale-ups is die ondersteuning echter veel minder”, weet Gijbels. “We verzorgen in België onze baby’s, maar laten ze als puber wat aan hun lot over. Hierdoor missen we kansen om sterke start-ups te laten doorgroeien tot duurzame Belgische ondernemingen.”

Hij ziet weliswaar een opportuniteit in ‘impact-investeren’ om ook scale-ups de nodige boost te geven. “In Vlaanderen zijn we bijvoorbeeld heel sterk in de groene economie, waar steeds meer bedrijven focussen op maatschappelijke impact. De overheid moet in dat kader mee nadenken over hoe we meer privaat geld naar duurzame scale-ups kunnen laten stromen”, meent Gijbels.

En hij heeft nog suggesties. “In de nieuwe fiscale hervorming wordt de drempel voor investeringen in scale-ups sterk verhoogd. Enkel voor investeringen boven de 2,5 miljoen euro komen investeringsfondsen nog in aanmerking voor het fiscale voordeel van de DBI-aftrek. Dergelijke investeringen zijn vandaag weliswaar eerder uitzonderlijk, waardoor veel scale-ups een ‘minder interessante’ investering worden. Laten we daarom die drempel voor scale-ups met een sterk maatschappelijke impact, verlagen tot 250.000 of 500.000 euro,” stelt Gert Gijbels voor.

“Daarnaast kunnen incentives om het geld van pensioenfondsen te gebruiken als financieringsmiddel een hefboom zijn voor investeringen in duurzame scale-ups en bij uitbreiding in een groene economie. De Scandinavische landen geven het voorbeeld, want zij maken al gebruik van staatsfondsen die inzetten op impact-investeringen.”

Op die manier wil Gijbels de ondersteuning van scale-ups vlot trekken. “En tegelijk moet je natuurlijk ervaring meegeven aan het groeibedrijf. Een mentor, die al vele watertjes doorzwommen heeft, blijft de beste raadgever om ondernemers in een groeifase over de volgende drempels te helpen”, besluit hij.