In Bilzen is de meiboom geplaatst op het nieuwe provinciale hoofdkantoor van dienstengroep Ons, de vroegere Groep KVLV. Bijzonder aan dit project is dat voor het eerst in ons land volledig is gewerkt volgens het BIM-principe, een techniek waarbij het project eerst helemaal virtueel in 3D wordt gebouwd, en pas na het verwijderen van alle foutjes en een grondige kostencalculatie, ook ‘in het echt’ wordt gerealiseerd. Bouwheer Ons, aannemer Mathieu Gijbels en architectenbureau a-tract (het nieuwe bureau van Didier De Reze, Sophie Weygers en Kris Blykers), stelden het project woensdag voor.
Dienstengroep Ons, die in Limburg zo’n 1.800 mensen tewerkstelt in allerlei zorgformules, laat momenteel in Bilzen een nieuw provinciaal hoofdkantoor optrekken. Op vraag van aannemer Mathieu Gijbels werd – naar eigen zeggen – voor het eerst in ons land, van a tot z gewerkt volgens het BIM-principe.
“BIM staat voor Bouw Informatie Model,” zegt Nic Maes, BIM-manager bij Mathieu Gijbels. “Dat houdt in dat het hele project eerst in een 3D-computermodel wordt gegoten. Werkelijk alle details waarover de bouwheer, architecten, aannemers en onderaannemers beschikken, worden hier aan toegevoegd. Op die manier krijg je een erg nauwkeurig beeld van het gebouw en kan je na wat studiewerk, alle foutjes eruit halen. Als je later aan het bouwen gaat, zijn er geen discussies meer in het bouwteam en verloopt de werf helemaal op wieltjes.”
Een bijkomend voordeel is dat de kostprijs op voorhand gekend is. “Op iedere werf lopen er dingen verkeerd, die naargelang het project vordert, enerzijds de kosten doen stijgen en anderzijds de impact om het recht te trekken verminderen. Dankzij het BIM-principe zijn al die fouten er al uit, en zal de kostprijs aan het begin en einde van het project gelijk zijn.”
Bouwheer Ons is erg tevreden over het concept. “Voor ons staat het vast dat deze werkwijze de norm zal worden in de bouwsector”, zegt Erwin Hermans, Facility Manager bij Ons. “De nauwkeurigheid van het werk, de tijdwinst en de prijsgarantie zijn opmerkelijk. Het kan bijna niet anders dat men in de toekomst altijd zo tewerk zal gaan.”