Wie al eens in restaurant La Botte in Genk is gaan eten, weet dat gastheer en sommelier Gaspare Giacomazza daar met veel ambiance, gekkigheid en passie zowel verborgen wijn-pareltjes als topwijnen uit Italië serveert. Gaspare gidst de gasten in La Botte door ‘zijn’ laars, met Italiaanse gastvrijheid, Limburgse hartelijkheid én met een streepje ‘Genks’ à la Gaspare. Zijn broer (chef) Peppe, waarmee hij samen eigenaar is van La Botte, zorgt in de keuken dan weer voor vuurwerk. ‘Ik mag elke dag bezig zijn met mijn passie: lekker eten, lekkere wijn en onze gasten verwennen met een onvergetelijke culinaire ervaring. Een job in de horeca: dat is een intensief, maar fantastisch beroep!’, aldus Gaspare. En die job doet hij goed, want ook Gault& Millau blijkt fan van Gaspare zijn flair en wijnkennis.
Sinds vorig jaar trekt Gaspare er ook buiten La Botte-time (alleen) op uit met zijn wijnen. “Ik heb een bijzonder fijn 2023 achter de rug. Ik heb de eer gehad om bij vele leuke mensen thuis en bij bedrijven wijndegustaties, groot en klein, op maat te mogen gaan geven. Ik probeer die steeds ‘plezant’ te maken: leerrijk, lekker en vooral niet saai! Een hoekje af!”.
Daarnaast breidde de sommelier zijn diensten afgelopen jaar uit met onafhankelijk advies over aankoop & verkoop van wijnen, kelderbeheer en het uitbouwen en managen van wijncollecties, zowel voor professionelen als voor particulieren. “Bovendien deden ook mijn relatiegeschenken en vino-boxen het goed. Wijn is (nog steeds) hot, zo blijkt.”
Gaja & Ca d’el Bosco
“In 2024 zet ik mijn wijn-avontuur verder met een uitgebreide samenwerking met wijnhandelaar Young Charly, gekend voor het importeren en verdelen bij horeca-klanten van high quality wijnen uit de vier hoeken van Europa. Ik werk als onafhankelijk sommelier reeds fijn samen met verschillende wijnimporteurs. Young Charly geeft me nu de kans om net dat stapje verder te gaan: ik zal hun Italiaanse gamma, waaronder mijn persoonlijke favorieten Gaja & Ca d’el Bosco, gaan verkopen op de particuliere markt. Dat is eerder atypisch voor een sommelier, maar ik heb er zin in! Tegelijkertijd blijf ik natuurlijk ook mijn andere partners liefdevol trouw. Dat moet ook wel, met een wijnkaart (in La Botte) van 1000 etiketten! (lacht).”