geyskens lrm

Geyskens maalt er niet om: 9 miljoen voor nieuwe machines

Een petit-beurre van LU, een speculaasje van Lotus of een glacéke van de bakker om de hoek: de kans is groot dat er grondstoffen van Molens Geyskens in Beringen zijn verwerkt. Het familiebedrijf maakt zich klaar voor de toekomst en investeert (ism LRM) 9 miljoen in nieuwe installaties, magazijnen en zonnepanelen.

Concreet stopt Molens Geyskens 9 miljoen in een extra maalderij, een volledig automatische ‘afzaklijn’, extra magazijnen én een heus zonnepanelenpark. Het moet het bedrijf future proof maken om nog vele jaren graan te kunnen verwerken tot bloem voor bakkerijen en dierenvoeding.

Axel Geyskens is de derde generatie aan het roer van het familiebedrijf, dat in de jaren dertig van de vorige eeuw werd opgericht door zijn grootvader Gerard. Toen Axels vader Johan in 2015 overleed, kreeg Axel de fakkel in handen. “Dat waren moeilijke tijden,” herinnert Axel Geyskens zich. “Maar ik besloot er voor 300 procent voor te gaan. Gelukkig waren er snel ook een aantal meevallers, zoals onze veroveringstocht in Nederland. Dat liep erg goed. En toen ook de Amerikaanse voedingsgroep Mondelez met zijn uitermate hoge kwaliteitseisen extra volumes bestelde, gingen er nog meer deuren open.” Met zoon Justin (26) staat ondertussen de vierde generatie klaar.

Molens Geyskens telt momenteel twee molens, waarvan één aan vervanging toe is. “Met de investering in een nieuwe molen, kunnen we enerzijds onze leverbetrouwbaarheid garanderen, anderzijds laat het ons toe om de productiecapaciteit uit te breiden. De energieprijzen zijn een ander paar mouwen, want de molens verbruiken veel stroom. Dat deed ons versneld inzetten op duurzaamheid. Een thema dat we belangrijk vinden, zeker met het oog op toekomstige generaties. Daarom investeren we ook in een zonnepark van 1,8 MWp. De vergunning is goedgekeurd en het park zal in 2024 samen met de nieuwe molen operationeel zijn”, blikt Axel Geyskens vooruit.

LRM
Om het totale financieringsplaatje rond te krijgen, ging Axel Geyskens ook langs bij de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. “Bedrijven, die zoals Molens Geyskens, inzetten op het optimaliseren van hun energieverbruik, kunnen bij ons aankloppen voor een duurzaamheidsfinanciering: een lening of extra kapitaal,” zegt Dominique Roux, directeur van LRM Private. In het geval van Molens Geyskens gaat het om een achtergestelde lening van 1 miljoen euro. “Dat heeft ook de zaken gesmeerd voor extra kredieten bij de bank KBC,” zegt Axel Geyskens, die ook zelf geld op tafel legt.

De familiale ‘groep’ Geyskens bestaat naast Molens Geyskens ook nog uit het aanpalende bedrijf Geyskens Delikatessen, dat speciale vleeswaren, kazen en tapas toelevert aan sterrenzaken en het hogere segment van de horeca. Daarnaast is er nog een uitsnijderij als nevenbedrijf, dat op maat van de klant vleeswaren levert, zoals bijvoorbeeld op wagyu-hamburgers voor de catering van Tomorrowland. Alles samen werken er 65 mensen in de bedrijven van de familie Geyskens.