De vakbonden van Ford Genk hebben woensdag van zich laten horen in het Europese hoofdkwartier van Ford in Keulen. Met 4 bussen en een aantal auto’s zakten ze naar Duitsland af met als doel om de fabriek van Ford Keulen stil te leggen. Bij aankomst bleken de Duitsers verrast door de inval, waardoor een delegatie ongehinderd de bedrijfspoort kon passeren. Ze trokken direct naar de kantoren van de directie, maar die had zich snel uit de voeten gemaakt. Dat zette kwaad bloed, waardoor een glazen deur sneuvelde en hier en daar wat kleinere vernielingen werden aangericht.
Intussen was de politie wel massaal opgetrommeld en werd de Genkse groep aan de ingang samengedreven. Daar werden enkele autobanden in brand gestoken en ontploften er enkele tientallen bommetjes. Omdat 2 agenten hierdoor klaagden over gehoorschade, en een brandweerman in het tumult ten val was gekomen, wilden de Duitse ordediensten niet zomaar een vrijgeleide bieden aan de Genkse Ford-werknemers. Nadat ze 2 uur omsingeld moesten wachten, dienden ze één voor één hun identiteitspapieren te tonen, werd een foto gemaakt en werden ze gefouilleerd. Wie hiermee in orde was, mocht terug de bus op. De anderen werden meegenomen naar het commissariaat. Daar mochten de vakbondsleiders die met de auto waren gekomen, hen ’s avonds laat ophalen.
Geen ondernemingsraad
Intussen hadden de Europese vakbonden aan tafel gezeten in Keulen om zich te beraadslagen over een gemeenschappelijke strategie. De Duitsers toonden hun medeleven met de getroffen collega’s in Genk en Engeland, en beloofden aanstaande zondag deel te nemen aan de solidariteitsmars. Maar verder ging hun engagement niet. “We zullen toch vooral zelf de druk moeten uitoefenen op de directie”, aldus Rohnny Champagne van ABVV Metaal.
De ondernemingsraad van Ford Europa die donderdag in Keulen op de agenda stond, is afgelast. De vakbonden hebben immers afgesproken hun kat te sturen, aangezien ze van de directie niet meer verwachten dat een droge presentatie van de kwartaalcijfers. “Maar die hebben we al 6 keer gehoord. Daar hoeven we echt niet voor in Keulen te blijven”, besluit Champagne.