Gemengde gevoelens over doorstart van Bart Claes

Uit het nieuwsbericht dat het gekende Domein De Barrier onder impuls van enkele Limburgse ondernemers opnieuw tot leven zal worden gewekt, werd door de lezers vooral onthouden dat Bart Claes één van de partners in het nieuwe concept is. Het stuit velen tegen de borst dat Claes vlak na de faling van zijn bedrijvengroep de handschoen weer heeft opgenomen en als ondernemer niet bij de pakken is blijven zitten om een soortgelijk intiatief op te starten. Anderen loven Bart Claes voor zijn doorzettingsvermogen en wensen hem alle succes.

Volgens persrechter Roger Vanmol gebeurt het vaak dat ondernemers wiens vennootschap eerder failliet werd verklaard, snel weer aan de slag gaan. Zo werd het Diepenbeekse metaalverwerkend bedrijf Cavale in 2011 failliet verklaard, maar staat het bedrijf er nu weer in Houthalen, met steun van LRM. Moet dit kunnen? Een niet nader genoemde curator laat zich ontvallen dat sommige ondernemers “de kar wel eens voor het paard durven spannen”.

Luc Cardinaels“Moet kunnen”
Luc Cardinaels, voorzitter van VKW Limburg en vooral zeer ervaren zakenman, vindt van wel. Ten minste als de wet in al zijn aspecten is gerespecteerd. “Het is een gevoelige kwestie. Ik heb begrip voor schuldeisers die zich bij de neus genomen voelen, omdat ze vaak een groot deel van hun vorderingen zien wegvallen. Ook voor de concurrenten van de doorstarters kan het wrang smaken. Maar moeten we daarom een doorstart verbieden? Dat gaat me te ver. Als er niks achter zit – geen fraude of bedriegelijk bankroet – moet een doorstart kunnen. Iedereen heeft het recht op een tweede kans. Volgens mij ligt hier een belangrijke taak weggelegd voor de rechtbanken, die de zogenaamde verschoonbaarheid moet verlenen. De rechtbank moet grondig onderzoeken of alles volgens het boekje is verlopen. Ondernemers kunnen gewoon pech gehad hebben, zij hebben het recht om te herstarten,” zegt Cardinaels.

In de krant Het Belang van Limburg leest u dit weekend nog een aantal reacties.