Felix Alen ontdekte zijn passie voor koken al op jonge leeftijd. Hij was erg gedreven om de top te bereiken. Leergierig als hij was, gaf hij zijn ogen de kost bij tal van sterrenchefs. Hij reisde de wereld rond om nieuwe ingrediënten, bereidingen en technieken te leren kennen. Zo was hij één van de absolute voorlopers in de toepassing van vacuüm-koken. Hij introduceerde deze methode bij tal van Belgische meesterchefs.
Al die kennis en ervaring deelde hij op verschillende manieren. Na onder meer een passage als kok bij het Koninklijk Paleis, opende hij in Diest zijn eigen traiteurzaak. Later bestierde hij met Hof Te Rhode zijn eigen gastronomisch restaurant en feestzaal, waar duizenden gasten jarenlang kwamen genieten van zijn kookkunsten. Daarnaast had hij zijn eigen tv-programma’s op de nationale zenders en gaf hij tientallen boeken uit met spraakmakende recepten en nieuwe technieken. Enkele van zijn stokpaardjes waren kruiden, fonds en groenten. Hij verzorgde ook honderden kookworkshops en showcookings, waar het publiek telkens aan zijn lippen hing.
Felix Alen was bovendien de bezieler van Xaverius, het eerste Centrum voor Eet- en Tafelcultuur in ons land. Hij maakte ook deel uit van Mastercooks of Belgium, een select gezelschap van topchefs, waartoe vandaag namen behoren als Ralf Berendsen, Filip Claeys, Gert De Mangeleer, Peter Goossens, Yves Mattagne, Geert Van Hecke en Wout Bru.
De chef zal door collega’s, medewerkers en andere contacten herinnerd worden als een bijzonder innemend persoon, die altijd vol passie en humor over zijn vak wist te vertellen. Een zachtaardig persoon, die genoot van het sociaal contact met klanten en zakenpartners. Maar bovenal een begenadigd visionair, waar de Belgische horeca veel aan te danken heeft. Rest in peace, Chef!