Ford heeft voor het derde kwartaal een winst voor belastingen geboekt van 2,2 miljard dollar (1,7 miljard euro). Dat heeft de constructeur dinsdag bekendgemaakt. De winst is vooral te danken aan de Noord-Amerikaanse activiteiten van Ford. In Europa was er een fors verlies. Bij de vakbonden is schamper gereageerd. “Dit komt heel hard aan bij de mensen aan de poort die hun job verliezen,” aldus Gert Steegmans (ACLVB).
Ford maakte 200 miljoen dollar meer winst dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Het was het dertiende opeenvolgende kwartaal dat men winst werd afgesloten. Ford maakte in een derde kwartaal nog nooit zoveel winst. De winst per aandeel lag met 0,4 dollar per aandeel hoger dan de verwachtingen. Het nettoresultaat daalde met 1 procent tot 1,6 miljard dollar.
De groei van de winst is vooral te danken aan de activiteiten in Noord-Amerika en aan de kredietinstelling Ford Credit.
Voor de eerste negen maanden van het jaar boekte Ford een winst van 6,3 miljard dollar. Dat was nochtans minder dan in dezelfde periode van vorig jaar, toen van januari tot en met september een winst van 7,6 miljard dollar werd geboekt.
Europa
De positieve cijfers van Ford komen er nadat de autoconstructeur enkele jaren zwaar heeft geherstructureerd in zijn Noord-Amerikaanse vestigingen. Zo werden er verschillende fabrieken gesloten en ruim 40.000 mensen ontslagen. In Europa zit Ford voor het tweede opeenvolgende jaar zwaar in de rode cijfers. Alleen al voor het derde kwartaal was er een verlies van 468 miljoen dollar tegenover een verlies van 306 miljoen dollar in het derde kwartaal van vorig jaar. De eerste drie kwartalen van dit jaar boekte Ford in Europa een verlies van ruim een miljard dollar.
Voor het hele jaar 2012 had Ford een winstverwachting van 8,8 miljard euro maar door de zware verliezen in Europa gaat Ford er nu van uit dat die verwachting niet zal worden gehaald. Voor het hele jaar verwacht Ford in Europa een verlies van 1,5 miljard euro.
Vakbonden
In vakbondskringen is met bitterheid gereageerd op de resultaten van Ford. “We weten nu tenminste dat Ford de middelen heeft voor een goed sociaal akkoord,” aldus Luc Prenen (secretaris ACV). Rohnny Champagne (secretaris ABVV) reageert ook in die richting. “Ik heb er geen probleem mee dat een bedrijf winst maakt,” aldus Champagne. “Maar het is wel een slag in het gezicht van de duizenden mensen die hier hun werk verliezen.” Gert Steegmans (secretaris ACLVB) is vooral het cynisme van de beurzen opgevallen. “Als je ziet hoe de waarde van het aandeel vlak na de aankondiging van de sluiting van Ford Genk in waarde is gestegen, dan blijkt toch dat de werkende mens echte niet meer meetelt.”