Graydon publiceert iedere maand de cijfers van de faillissementen. Daaruit blijkt dat de scherpe daling ten opzichte van de pre-coronaperiode van vorig jaar, aanhoudt. Er gingen de eerste 2 maanden van 2021 79 bedrijven op de fles, een daling van 34%. Ten opzichte van 2019 spreken we van een halvering. Een echte verrassing is dat niet, of toch?
Eind januari werd het zogenaamde wettelijke moratorium op faillissementen stopgezet. Dat betekent dat ook niet-hoogdringende faillissementen voortaan kunnen uitgesproken worden. Er werd de afgelopen weken dat ook een scherpe stijging verwacht, maar dat is niet gebeurd. Volgens Graydon heeft het alles te maken met de mildheid van instanties als de fiscus, RSZ en de banken, die nauwelijks initiatief nemen om nu bedrijven ter faling te dagvaarden. Het moratorium wordt dus in feite spontaan verlengd. Maar ook de vaststelling dat heel wat kritieke sectoren nog steeds genieten van diverse steunmaatregelen als premies en uitstel van betalingen, heeft (voorlopig) een gunstig effect op de huidige faillissementscijfers.
Nog enkele opvallende conclusies uit de cijfers:
– Het grote verschil met vorig jaar situeert zich vooral in de horeca, waar het aantal faillissementen spectaculair daalt.
– Bij de bedrijven die dit jaar toch failliet gingen, zijn er veel ondernemingen die ouder zijn dan 25 jaar. Blijkbaar vinden zij niet meer de moed om terug te vechten als een herstart mogelijk wordt.
– In heel het land was er slechts één arrondissement waar er meer faillissementen waren in januari/februari: Tongeren. Het was er weliswaar maar ééntje meer, maar toch: overal elders in België gingen er minder bedrijven failliet.