Het gerookte rundervlees Filet d’Anvers is een delicatesse die in heel Vlaanderen is erkend als streekproduct door de VLAM. Althans als het gefabriceerd wordt door Schepers nv uit Alken. “We zijn heel fier op die erkenning, want het is een bekroning voor 3 generaties van ambachtelijke bereidingswijzes,” legt zaakvoerder Caroline Schepers uit. “Maar vergis je niet, het is niet dat wij nu een lokale Antwerpse specialiteit mogen commercialiseren. Filet d’Anvers is de benaming van een bepaald stukje vlees van de koe (“rundermuis van het Belgisch Wit-Blauw rund”) dat voor deze charcuterie mag gebruikt worden. Omdat wij vele jaren dit vlees ambachtelijk roken op beukenhouten schilfers, mogen we de titel van streekproduct voeren.”
De vastberaden keuze voor kwaliteit heeft Schepers geen windeieren gelegd. Bijna alle grote supermarktketens kopen in Alken hun Filet d’Anvers en andere vleeswaren, zoals rollade van mosterdspek of ambachtelijke hammen. “De omzet is vorig jaar met 24% gestegen, het jaar voordien zelfs met 45%,” aldus nog Caroline Schepers. “De groei kon zowel bij bestaande als bij nieuwe klanten gerealiseerd worden. Bij die nieuwe klanten zijn heel wat ‘slicers’. Dit zijn bedrijven die onze vleeswaren versnijden en voorverpakken in schijfjes. Ook in Nederland zijn deze slicers een grote bijkomende markt.”
Filet d'Anvers is streekproduct uit… Alken
05 november, 2010