cSolhyd_SolhydTeam_2-scaled

Familie Vandersanden, Frank Zwerts en Luc Thijs stoppen centen in start-up

Solhyd, een start-up die hernieuwbare waterstof produceert uit lucht en zonne-energie, haalt 6 miljoen euro zaaikapitaal op bij een aantal vooraanstaande ondernemers. Daarbij ook de familiale holding achter Steenfabrieken Vandersanden, ondernemer en voormalig POM-directeur Frank Zwerts, en de ex-eigenaar van Alro, Luc Thijs. Met de centen zal Solhyd de basistechnologie optimaliseren en uitrollen naar pilootapplicaties.

Waterstof zal een belangrijke rol spelen in de toekomstige energie-mix bij de overgang naar een CO2-neutrale samenleving. Indien deze waterstof wordt gemaakt van groene stroom, is het een hernieuwbare bron van energie (‘groene waterstof’), die je bovendien eenvoudig kunt opslaan en transporteren. Alleen: groene elektriciteit is schaars en nog duur, waardoor de productie van waterstof vandaag vooral gebeurt op basis van aardgas (‘grijze waterstof’).

Daarom biedt Solhyd een alternatief: ‘gouden waterstof’. “Dat is waterstof die rechtstreeks wordt gemaakt uit wat overal beschikbaar is: namelijk licht en lucht”, vertelt Jan Rongé, CEO van de onderneming, die al meer dan tien jaar broedt op de wetenschap achter dit product.

“Onze technologie bestaat uit cilinders die materialen bevatten om vocht uit de lucht te halen, en dit weten te splitsen naar waterstof en zuurstof, door middel van een membraan. Zowel de materialen als het toestel zijn van bij het begin ontwikkeld om robuust en betaalbaar te zijn”, zegt Tom Bosserez, CTO van het bedrijf. De technologie werd de afgelopen jaren gedemonstreerd in waterstofpanelen, om aan te tonen dat de technologie goed werkt, zelfs in een wispelturige klimaat als het onze. De waterstofpanelen kunnen vrijwel overal ter wereld worden ingezet.”

Internationaal is er dan ook veel aandacht voor de technologie van Solhyd. “Groene waterstof is een essentieel element om sectoren als staalproductie en chemie onafhankelijk te maken van olie en aardgas. Maar ook bepaalde decentrale toepassingen bij kmo’s kunnen gebaat zijn bij deze groene brandstof”, aldus Rongé.

Solhyd wil nu de ontwikkeling gebruiksklaar maken voor diverse toepassingen. Het geld hiervoor wordt bijeengebracht door diverse investeerders. “We hebben bewust investeerders geselecteerd die toegevoegde waarde bieden én die ons gedachtegoed rond impact genegen zijn”, legt Rongé uit. Het gaat om Vansan Investments (de family office rond steenbakkerij Vandersanden), de Limburgse ondernemer Luc Thijs (ex-Alro), Keiretsu Ventures (ex-Key Technology van Frank Zwerts) en Lieven Danneels (co-CEO Televic Group). Daarnaast stapt ook het Gemma Frisius-zaaikapitaalfonds van de universiteit zelf in.

Frank Zwerts geeft aan: “Als investeerders zijn we zeer verheugd dat we door het team van Solhyd geselecteerd zijn om te mogen investeren en onze kennis en kunde ter beschikking te stellen. Samen kunnen we het bedrijf tot het volgende niveau brengen. Als we erin slagen om de technologie schaalbaar te krijgen, hebben we een latente speler van formaat die een rol van betekenis speelt in de sterk groeiende markt van groene energie.”