Het is voor de bedrijven in ons land een zwarte september geweest. Nog nooit gingen er in één maand tijd zoveel ondernemingen op de fles. Ook in Limburg was er een stijging van het aantal faillissementen, zij het minder opvallend.
Nooit eerder telde het handelsinformatiebureau Graydon zoveel faillissementen. In september gingen 1.190 bedrijven failliet tegenover 1.161 in dezelfde maand vorig jaar. De eerste negen maanden gingen 7.959 bedrijven failliet, een stijging met 4,65 procent. De stijging van het aantal faillissementen komt vooral voor rekening van Vlaanderen. In Wallonië daalde het aantal faillissementen zelfs.
Zoals steeds zijn de horeca en de bouw de felst getroffen sectoren maar de golf aan faillissementen deint nu ook uit van de kleinhandel naar de groothandel. Volgens Graydon zijn ook al de eerste uitzaaiingen te zien in de productiesectoren.
Limburg
De provincie Limburg was de voorbije maanden meer dan eens de spreekwoordelijke uitzondering op de regel. In september zag onze provincie het aantal faillissementen ook stijgen, zij het minder uitgesproken dan in de rest van het land. Sinds januari werden in Limburg 574 bedrijven failliet verklaard tegenover 570 in september 2011. De stijging valt vooral voor rekening van het arrondissement Tongeren (waar bv. Genk en Maasmechelen toe behoren). In Hasselt daalde het aantal faillissementen.
Vooral ten opzichte van enkele jaren geleden is de stijging van het aantal falingen opvallend. In de eerste 9 maanden van 2010 bedroeg het aantal 522, in 2009 nog 433, in 2008 amper 340…
Bart Lodewyckx , directeur Unizo-Limburg, koppelt een oproep aan de statistieken: “Het grote aantal faillissementen is pijnlijk, in eerste instantie voor de ondernemers zelf maar ook voor het beleid dat de situatie duidelijk niet ernstig genoeg inschat. Naast een doorgedreven lastenverlaging, pleiten we dan ook voor een versoepeling van de kredietverlening en een snelle omzetting van de Europese richtlijn inzake laattijdige betalingen, waarbij een termijn van 30 dagen de standaard wordt.”
GC/KMe