Het faillissement van de Duitse producent van zonnepanelen SolarWorld heeft ook gevolgen voor Ducatt, de Limburgse producent van superdun glas voor zonnepanelen. SolarWorld is goed voor ruim de helft van de omzet van het Limburgse bedrijf. In Lommel hopen ze echter op een doorstart van hun klant.
Het faillissement van SolarWorld, de laatste grote Duitse producent van zonnepanelen, is de ultieme stuiptrekking van de ooit bloeiende Duitse zonne-industrie. Met het faillissement dreigen in Duitsland ruim 3.000 mensen hun baan te verliezen. Tien jaar geleden werd de waarde van SolarWorld nog geschat op 4,6 miljard euro. Topman Frank Asbeck overwoog op een bepaald ogenblik zelfs om de Duitse autoconstructeur Opel over te nemen.
SolarWorld balanceerde de voorbije jaren meer dan eens op de rand van de afgrond. Het bedrijf zit zwaar in de schulden, kampt naar aanleiding van een conflict met een Amerikaanse toeleverancier met grote juridische problemen en wordt geconfronteerd met zware concurrentie van Chinese spelers, die hun producten slijten aan dumpingprijzen. Dat de Duitse overheid de subsidies voor zonnepanelen afbouwde, deed de sector geen goed.
Het faillissement van SolarWorld heeft gevolgen voor de Lommelse producent van superdun glas Ducatt. SolarWorld is immers goed voor ongeveer de helft van de productie van Ducatt. Toch gaat men in Lommel uit van het meest positieve scenario, waarin een saneringsplan en een doorstart de Duitsers redt van de ondergang. In principe worden de activiteiten voorlopig verdergezet en wordt het personeel verder betaald. “Het is zelfs niet ondenkbaar dat het bedrijf er na een sanering en een schuldverlichting sterker uitkomt, wat ook positief is voor de leveranciers”, aldus Lieven De Jonge, voorzitter van de Raad van Bestuur van Ducatt.
Ook Ducatt zelf heeft de voorbije jaren een bijzonder hobbelig traject afgelegd. Zo werden de voorbije jaren telkens afgesloten met verlies: 24,6 miljoen euro in 2013, 17,6 miljoen in 2014, 13,9 miljoen in 2015. Voor het jaar 2016 is er nog geen officieel resultaat beschikbaar, maar een onbevestigde bron spreekt over ruim 14 miljoen verlies. Het gecumuleerde verlies zou inmiddels zijn opgelopen tot 80 miljoen euro. De zware verliezen hebben het eigen vermogen van het bedrijf nagenoeg helemaal opgesoupeerd. Toch was er ook goed nieuws. Zo nam het verlies de jongste jaren af en steeg de omzet van 5,6 miljoen euro in 2013 naar 26,1 miljoen euro in 2015. De voorbije maanden zou de magische grens van 500.000 vierkante meter glas herhaaldelijk gehaald zijn.
Verschillende investeerders hebben de voorbije jaren geld gestoken in het veelbelovende bedrijf. In november 2015 stopten de bekende Limburgse ondernemers Noël Essers en Urbain Vandeurzen samen met de LRM nog eens 9 miljoen vers geld in Ducatt. In totaal pompten verschillende investeerders 83,5 miljoen euro in het bedrijf, waarvan 36 miljoen door de investeringsmaatschappij LRM.