ASML-EUV-Cleanroom-1-300×199

Fabriek met veel Noord-Limburgers zoekt 1200 mensen

De Nederlandse fabrikant van chipmachines ASML, gelegen in Veldhoven nabij Eindhoven, heeft zopas zijn nieuwste fabriek voorgesteld. Daar worden de machines gebouwd die chips produceren met extreem ultraviolet licht (EUV). De investering heeft 500 miljoen euro gekost. Nu werken er al zo’n 240 Belgen, onder wie veel Noord-Limburgers. Maar het bedrijf, dat in totaal 8000 mensen tewerkstelt, heeft nog zo’n 1200 vacatures voor ingenieurs openstaan…

Sinds de oprichting in 1984, als joint-venture (50/50) tussen Philips en Advanced Semiconductor Materials International (ASMI), is ASML uitgegroeid tot een multinational, die wereldwijd machines aflevert die de chips als het ware branden op zogenaamde wafers. Intel is bijvoorbeeld klant bij ASML. Het beursgenoteerde bedrijf haalde vorig jaar een recordomzet van 5,7 miljard euro.

Ondertussen staat de nieuwste generatie chipmachines, die gebruik maken van extreem ultraviolet licht, klaar. “In 2000 kostte het nog 1.162 dollar om een chip van 1 gigabyte te maken. Dankzij onze nieuwste generatie machines zal dat tegen 2015 nog amper 0,17 dollar kosten,” aldus COO Frederic Schneider-Manoury. “De onderdelen van een chip staan nu tot op een nanometer (één miljoenste millimeter) van mekaar.”

Donderdag opende ASML zijn jongste fabriek, waar de nieuwste generatie EUV-machines gaan gebouwd worden. De prijs van zo’n machine schommelt – naar gelang de opties en specificaties – tussen de 40 en 80 miljoen euro. Om de precisie op nanoniveau te kunnen waarborgen, mag niet enkel geen stofje in de lucht hangen, maar mag er ook geen enkele trilling door het gebouw gaan. De trillingsvrije betonvloeren zijn daarom ruim een halve meter dik en gewapend met 2.500 ton staal.

Door al deze ontwikkelingen is AMSL op zoek 1.200 extra ingenieurs, en niet enkel in Nederland. Nu werken er al een tiental nationaliteiten.