Vooraanstaande Limburgse bedrijven als de bouwgroep Houben en Group Machiels willen niet aan de zijlijn blijven staan bij de hertekening van de Limburgse economie na het Ford-debacle. In het kader van het SALK-reconversieplan, nemen ze dan ook resoluut het voortouw. “We kunnen hier sterker uitkomen door samen te werken en opdrachten te gunnen aan andere Limburgse bedrijven,” zegt Ewald Houben.
“Limburg is een innovatieve regio die we op basis van vertrouwen, door samenwerking, kunnen ondersteunen. We worden al te vaak geconfronteerd met een kortzichtig beleid dat focust op financiële argumenten en een te grote focus op goedkope producten. Dat verstoort het lokale ondernemersklimaat op lange termijn. Het gaat om het gunnen van opdrachten aan Limburgse bedrijven. Dat is ‘salken’.”
Louis Machiels (Group Machiels) vult aan: “Meer nog, alle producten voor toekomstgerichte én duurzame gebouwen zijn in onze provincie aanwezig. We moeten elkaar gewoon meer in de ogen durven kijken en er samen voor gaan. Ook de overheden kunnen hierin een belangrijke rol spelen en één en ander faciliteren, te beginnen met de overheidsopdrachten zelf. Dan komt alles, ook ons SALK-plan in orde.”
Een voorbeeld van hoe ze het zelf aanpakken, is het totaal vervallen ophaalgebouw van de voormalige steenkoolmijn in Zolder, dat momenteel totaal wordt gerenoveerd tot nieuwe locatie van (onder meer) het Centrum van Volwassenenonderwijs (De Verdieping), een museum, horecafaciliteiten en kantoren.
De school van het CVO wordt door Houben en Machiels samen gebouwd en dit volgens de passief-standaard. Daarbij wordt de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen gmaximaliseerd. De diverse componenten van het project zijn door Limburgse toeleveranciers aangereikt. Zo werd voor de elementen voor de betonnen gebouwstructuur gekozen voor Airdeck. “Deze betonnen, geprefabriceerde elementen zijn licht en zorgen dankzij de grote overspanningen voor grote open ruimtes,” vertelt Veronique Houben, CEO bij Airdeck Building Concepts. “Zo bekom je een gebouw met een blijvende flexibiliteit.”
Voor het winddicht aankleden van de gebouwstructuur werd gekozen voor de houtstructuurwanden van Machiels Building Solutions uit Beringen. “Geprefabriceerde houten elementen hebben een hoge isolatiewaarde en kunnen geplaatst worden met een korte bouwtijd,” vertelt Filip Vercauteren, Manager bij Machiels Building Solutions. “Dat maakt deze oplossing erg geschikt voor passiefbouw.