Uit de resultaten van Polsslag Ondernemend Limburg (POL), de kwartaalbevraging van Unizo en VKW Limburg, blijkt dat er al in één op de vijf bedrijven economische werkloosheid is ingevoerd. Vooral in de sectoren bouw (1/4) en productie (1/2) spreken de cijfers voor zich. Bijna drie van de tien bedrijven ziet de economische werkloosheid de komende zes maanden nog toenemen. Ook in de detail- en groothandel.
En dit terwijl vier op de vijf bedrijven hun vacatures maar niet ingevuld krijgen. Maar liefst 82 procent van de bedrijven ondervindt nog steeds grote moeilijkheden om geschikt personeel te vinden. In 2022 lag dat cijfer precies even hoog: de arbeidsmarkt blijft dus in brand staan, ondanks de schijnbaar negatieve economische evolutie. Gek genoeg zijn het opnieuw de bouw- en de productiebedrijven waar de vacatures het meest blijven openstaan. Daarmee wordt duidelijk dat de openstaande vacatures een rem betekenen op het aanvaarden van nieuwe opdrachten en zo de groei wordt gefnuikt. Ook wat dit aspect betreft, is er weinig beterschap op komst. Bijna 90% van de Limburgse bedrijfsleiders verwacht dat het komende jaar minstens even moeilijk zal worden om vacatures in te vullen.
En de oplossingen? De bedrijfsleiders zelf hebben voorstellen klaar: het verschil tussen bruto en nettoloon verkleinen, werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd en de algemene verlaging van de werkgeversbijdragen op de lonen.
Conclusie
“Kortom: er werken te weinig mensen en zij die werken dragen te veel lasten,” concluderen de CEO’s Ruben Lemmens van VKW en Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “België is volgens de OESO wereldkampioen lasten op arbeid. Hoog tijd om het geweer van schouder te veranderen en kampioen te worden in een andere discipline: het aantal werkenden. Want het ziet ernaar uit dat we hun hoofden en handen meer dan ooit nodig gaan blijven hebben.”