De 7e editie van de (intussen gekende) Encon Energieprijs levert een spectaculaire winnaar op. Thijs Peirelinck, masterstudent aan de KU Leuven, ontwikkelde een zelflerend systeem voor verwarmingsinstallaties. Het systeem blijkt zo snel en efficiënt bij te leren, dat het al na 8 dagen een lagere energiefactuur oplevert dan de traditionele thermostaat. Robin Bruninx van Encon én Vlaams minister van Energie Bart Tommelein waren onder de indruk…
Het (weldra) Bilzense bedrijf Encon bekroont al jaren de beste thesis rond energie en duurzaamheid. Het aantal kandidaat-studenten groeit iedere keer. De jury, samengesteld uit deskundigen uit het bedrijfsleven, onderwijs en beleid, mocht uit 5 finalisten een winnaar kiezen.
Dat werd met een eindwerk over een intelligent systeem dat de elektrische verwarming (via een warmtepomp) van een woning regelt. Het systeem houdt daarbij niet alleen rekening met de gewenste temperatuur, maar ook met de kostprijs van elektriciteit op elk gegeven moment. Het systeem probeert vooral te verwarmen wanneer de elektriciteit goedkoop is. Al na 8 dagen is het zelflerende systeem goedkoper dan de thermostaat die nu in bijna alle woonkamers staat. Het systeem doet dat door de woning, binnen vooropgestelde grenzen, wat warmer te stoken dan nodig wanneer de energie goedkoop is, zodat het langer duurt eer de verwarming weer aan moet springen als de elektriciteit duur is.
“Het artificieel intelligent model dat Thijs heeft ontwikkeld voor een huishoudelijk verwarmingssysteem, kan morgen net zo goed het laden van een elektrische wagen regelen, of het gebruik van huishoudelijke toestellen zoals wasmachines en koelkasten”, licht Robin Bruninx van Encon en juryvoorzitter toe. “Dit nieuw ontwikkelde systeem kan een belangrijke rol spelen in het vergroenen van onze energievoorziening. We waren unaniem zeer onder de indruk.”
Dat gevoel werd gedeeld door minster van Energie, Bart Tommelein: “Thijs bewijst met dit eindwerk dat we in Vlaanderen een voortrekkersrol kunnen spelen in nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie. We kunnen terecht trots zijn op dit vooruitstrevend eindwerk!”