pexels-rodolfo-clix-1036936

Encon broedt op lampen die u herkennen en volgen

Energieconsultant Encon uit Bilzen is gestart met een innovatief project om nieuwe soorten van verlichting te ontwikkelen. Het bedrijf van Robin Bruninx wil armaturen gaan maken die -naast licht geven- ook aanwezigen kunnen detecteren, volgen, tellen, herkennen, op heatmaps weergeven, enzovoort.

Als adviseur in het verlagen van de energiefactuur, stoot Encon vaak op bedrijfsverlichting die niet duurzaam is. De vervanging door spaar- en ledlampen scheelt al een hele slok op de borrel. Het bedrijf heeft nu het idee om verlichtingsinstallaties te optimaliseren, en ze met andere functies dan alleen verlichting uit te rusten. “Met het huidige aanbod van armaturen is dat heel moeilijk”, weet Robin Bruninx. “Vandaar dat de noodzaak zich opdringt om over te gaan tot innovatie. Het doel is een nieuwe dimensie in de verlichtingswereld toe te voegen.”

Meer concreet wil Encon de traditionele sturing (bewegings- en daglichtsensoren) van verlichting koppelen met overige installaties, waardoor een slim netwerk wordt gecreëerd. Ze gaan de verlichtingsarmaturen uitrusten met slimme aanwezigheidssensoren, zodat iedere beweging van de medewerkers kan opgevolgd worden. Door het loggen van aanwezigheden kan een heatmap gegenereerd worden met alle transportbewegingen binnen de ruimtes. De nieuwe toepassing moet tevens dienen voor het volgen van de personen, producten en tools in het bedrijf. Zo kan op basis van de snelheid en route van een bepaalde persoon, zijn productiviteit en motivatie opgevolgd worden. Het nieuwe armatuur kan ook gebruikt worden voor energiemonitoring. “We willen bereiken dat ons armatuur dus niet alleen verwarming, verluchting en luchtvochtigheid aanstuurt, maar ook de bezettingsgraad van kantoren en vergaderlokalen kan monitoren. Door deze optimalisatie kan maar liefst 20% bespaard worden op de totale kost van de werkplekken in een kantoorgebouw”, aldus Bruninx.

In een eerste fase is er studiewerk in gang gezet om de mogelijkheden van deze ‘verlichting 2.0’ te onderzoeken. Dit moet leiden tot een prototype dat vervolgens in de markt kan gezet worden. Het Infinity-gebouw van Encon zelf dient als testcase.

Heb je zelf een innovatief idee dat in aanmerking komt voor een provinciale subsidie? Bekijk de voorwaarden en alle andere informatie op deze website. Je kunt ook terecht via telefoon: 011 23 74 37 of per e-mail: economie@limburg.be.