Ekopak A’pen 22

Ekopak mag bij wijze van wereldprimeur waterbeheer in Antwerpse haven in goede banen leiden

TIELT - Het van origine Tieltse Ekopak heeft via zijn project Waterkracht een belangrijk referentiecontract in de wacht gesleept in de Antwerpse haven. Twee jaar geleden werd Waterkracht gestart met de ondertekening van een MoU (memorandum of understanding). Sindsdien is er intensief gewerkt aan het project en is er heel wat tijd geïnvesteerd in verschillende proeftesten. Deze werden nu succesvol afgerond, waardoor de weg vrij is voor de volgende fase van het project. Ekopak wordt aangestuurd door CEO Pieter Loose. Hij heeft het over een wereldprimeur.

Waterkracht is een project-initiatief van Ekopak, water-link, Aquafin en EPICo². Waterkracht heeft als doel het gezuiverde afvalwater van de inwoners van Antwerpen te behandelen en om te zetten in hoogwaardig koelwater voor de haven van Antwerpen. “Het Waterkracht-project is een wereldprimeur, dit is een spannende tijd voor Ekopak en de andere partners,” zegt Pieter Loose, CEO van Ekopak , “We zijn er rotsvast van overtuigd dat we met onze expertise en knowhow dit project mee tot een succes zullen maken.”

Met deze circulaire operatie zal vanaf 2026 jaarlijks 20 miljard liter water gerecycleerd worden. Dit is het equivalent van het waterverbruik van 600.000 inwoners oftewel meer dan het totaal van het huidig inwonersaantal van de stad Antwerpen. Dit initiatief is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een duurzame haven, door waterefficiëntie te verbeteren en de druk op zoetwatervoorraden te verminderen via hergebruik van alternatieve waterbronnen.

Waterkracht in stroomversnelling

Sinds de aankondiging in 2022 is er intensief gewerkt aan de analyse en studie van het project. Diverse piloottesten zijn uitgevoerd om het gezuiverde afvalwater (effluent) te onderzoeken, en er werd gekeken naar het meest gepaste leidingtracé. Deze grondige voorbereiding heeft de noodzakelijke inzichten opgeleverd om de volgende stap te zetten: de vergunning en de bouw van de koelwaterfabriek.

Ekopak zal op de site van Covestro een fabriek bouwen waar de waterbehandeling zal plaatsvinden. Gezuiverd afvalwater (effluent) is namelijk een prima bron voor verschillende hergebruiktoepassingen. Het aangeleverde effluent van Aquafin wordt in deze nieuwe fabriek met membraantechnologie opgewaardeerd tot koelwater.
Waterkracht behelst niet alleen de bouw van de koelwaterfabriek. Een nieuw leidingdistributienetwerk in de haven, ontwikkeld door water-link en gefinancierd door EPICo², zal ervoor zorgen dat het koelwater ook wordt getransporteerd naar industriële klanten. Hiermee drijft water-link haar capaciteit voor de levering van industriewater in de haven gevoelig op en bevestigt het haar rol als betrouwbare partner voor de industrie.

Ekopak is volgens de laatste cijfers goed voor 32,6 miljoen euro omzet en 1,9 miljoen euro netto verlies.

foto: archief ondertekening MoU 2022