Eerste kwaliteitslabel voor Hasseltse kunstwerker

Handmade in Limburg: dat zijn de creaties van de Hasseltse goudsmid-juweelontwerper Pauwels-Spaenjers vast en zeker. Op het certificaat dat het koppel maandag kreeg overhandigd, prijkt echter het label Handmade in Belgium. Het gaat om een nieuwe soort erkenning die ‘kunstwerkers’ kunnen ontvangen.

We spreken liever niet over een label voor ‘ambachtelijke beroepen’, zegt Unizo-Limburg. “Dat klinkt zo oubollig en roept eerder associaties op met klompenmakers in Bokrijk,” vindt directeur Bart Lodewyckx. ‘Kunstwerkers’ kan een alternatief zijn.

Hoe dan ook, Handmade in Belgium (of kortweg HIB) is het nieuwe authentiteitslabel voor ondernemers die originele, handgemaakte producten afleveren. “De term ‘ambachtelijk’ is immers niet beschermd, vandaar de lancering van dit label,” aldus Lodewyckx. “In deze tijd van groeiende massaproductie, gaat de consument alsmaar meer op zoek naar authenticiteit.”
130624_HIB

Er zijn wel een aantal voorwaarden:

-de ‘kunstwerker’ moet zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen;
-hij of zij mag maximum 20 mensen in dienst hebben (om massaproductie uit te sluiten);
-het product moet minstens voor 50% ‘handmade’ zijn en uniek zijn in zijn soort.

Het eerste label werd maandag verhandigd aan goudsmid-juweelontwerper Pauwels-Spaenjers uit Hasselt, die 20 jaar geleden met een zaak, annex galerie, begonnen is. “Wij geloven in dit concept, het is zeker ook een blijk van waardering,” zeggen Audi Pauwels en Kitty Spaenjers. Ook de stad Hasselt wil actief meewerken aan het uitbouwen van het concept, onder meer via het uitstippelen van een ‘ambachtenroute’. Het logo zelf is van de hand van Wim Dussels, een pas afgestudeerde productontwikkelaar aan de MAD-faculty in Limburg.