VokaLimburg_Afbeelding

Een duw van Voka – KvK Limburg richting innovatie

Vlaanderen is top in Europa als het op innovatie aankomt, al lopen we achteraan in dat peloton. Ook investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn goed, maar toch situeert 75% ervan zich in slechts vier sectoren. Bovendien blijft veel kennis rond innovatie vaak hangen bij kennisinstellingen en universiteiten. Tijd om anders te gaan werken. Voka – Kamer van Koophandel Limburg heeft hiervoor een aantal methodes ontwikkeld.

Industrie 4.0 stuwt de innovatiebehoefte in sneltempo op ons af. Dat gaat van machine learning en artificiële intelligentie tot ‘eenvoudigere’ aspecten zoals het digitaliseren van facturatieprocessen. Ook worden we zwaar op de proef gesteld als het gaat over cybersecurity. Het is voor veel kmo’s nog tasten in het duister. of cybersecurity.

“In onze zoektocht naar de beste methodiek om bedrijven hierrond te ondersteunen, zijn we uitgekomen op drie aspecten: adviesdagen, klankborden voor en met ondernemers creëren en inzetten op slimme partnerships om kennis zoveel mogelijk te verspreiden en drempelverlagend te werken”, vertelt Cathérine Dreesen, directeur Innovatie bij Voka – KvK Limburg.

Voka Innovatie Ambassadeurs

Sinds jaar en dag helpt Voka – KvK Limburg ondernemers op weg via opleidingen, advies op maat of door contacten te leggen met andere ondernemers. Nu ook via haar innovatie ambassadeurs. Een tweede aspect van hun sterke werking is te vinden in de Businessclubs. Die geeft inzicht in de aanpak van toonaangevende innovatieve bedrijven. Ten derde wordt die ervaring onder experten uitgewisseld in de netwerken. Zoals met DRiV – Tenneco Automotive Europe bvba dat al meer dan 60 jaar schokdempersystemen ontwikkelt.

“Innovatie draait zowel om het product als de procesinnovatie die moet mee volgen”, zegt Stefan Peerenbooms van het Sint-Truidense bedrijf. “Acht jaar geleden zijn we gestart met de productie van elektrisch gestuurde systemen. Technologieën vanuit Industrie 4.0 werden toegepast om de efficiëntie van het machinepark en de productkwaliteit te verbeteren. Ook Process R&D kreeg een boost. We zijn blij dat we daar voorloper in zijn en delen graag onze kennis.”

Win-win

Er wordt ook dieper ingegaan op innovatie via onder andere het netwerk Research & Development, met Stefan Peerenbooms als voorzitter. Het netwerk is er voor R&D managers, innovatiemanagers en proces- en productontwikkelaars die op zoek zijn naar extra knowhow binnen hun functiedomein.

“Iedereen kent bedrijfsmatige problemen. Door deze kenbaar te maken en de koppen bij elkaar te steken, leren we van elkaar. Je zit immers met gelijkgestemden rond de tafel die allemaal gelijkaardige uitdagingen hebben. Bovendien kan dit netwerk leiden tot partnerships. Op welke manier dan ook levert dit dus win-winsituaties op”, aldus Stefan Peerenbooms.