Het is bijna 20 jaar geleden dat Axel Van de Poel op een kleinschalig niveau van start ging met het raspen van kaas. Sinds 2015 is het bedrijf FPP gevestigd in Lommel en daar uitgegroeid tot een duurzame onderneming met een 100-tal medewerkers en een omzet van 130 miljoen euro. “De afgelopen twee jaar hebben we onze capaciteit sterk uitgebouwd door 37 miljoen euro te investeren in nieuwe productielijnen en opslaginfrastructuur”, zegt HR-manager Inge Rooyakkers. “Ook de volgende jaren staan er nog concrete investeringen op de planning, goed voor in totaal meer dan 15 miljoen euro.”
Integratie
Om deze ambitieuze plannen waar te maken, zijn er uiteraard extra handen nodig, en dat is gezien de krapte op de arbeidsmarkt, geen evidentie. “Vooral technische profielen zijn moeilijk te vinden”, aldus Inge Rooyakkers. “De werkloosheidsgraad in onze streek is erg laag, en ook onze concullega’s zijn hard op zoek naar nieuw werkkrachten. Dit vertraagt onze groei. Via interne opleidingen, doorgroeimogelijkheden, een correcte verloning en een familiale bedrijfscultuur kunnen we kostbaar talent aantrekken en aan boord houden, maar dat is niet voldoende om onze groei te kunnen volgen. We zijn dan ook genoodzaakt om Poolse en Filipijnse medewerkers naar België te halen. Ze leveren uitstekend werk en kunnen hier perfect integreren. Op korte termijn geloof ik sterk dat buitenlandse arbeidskrachten een oplossing kunnen zijn voor het tekort aan personeel.”
Geweldige troef
Voka Limburg is er zelfs van overtuigd dat economische migratie, zoals bij FPP, een pure noodzaak wordt om onze bedrijven verder te doen groeien. “Meer dan 8 op 10 bedrijven in Limburg kampt met een gebrek aan personeel”, zegt Johann Leten, die in Lommel te gast was in het kader van het project Welt, waarbij 60 Limburgse bedrijven begeleid worden in het opzetten van een duurzaam en inclusief HR-beleid. “De krapte wordt alleen maar groter als je weet dat er voor elke 100 mensen die de arbeidsmarkt verlaten, er slechts 60 nieuwelingen klaar staan. Als onderneming ben je dus verplicht om de leemte op te vullen door gericht in het buitenland te gaan zoeken naar talent. Wie open staat voor een multiculturele werkvloer, en dus een duurzame en inclusieve hr-benadering tot zijn bedrijfscultuur maakt, heeft een geweldige troef in handen om de War for Talent te winnen.”