De Raad van Bestuur van de Echo Groep heeft de beslissing genomen om een WCO-procedure op te starten en heeft donderdag bij de rechtbank van Koophandel in Hasselt een aanvraag ingediend ter bescherming tegen schuldeisers. Deze bescherming zou een aantal Belgische ondernemingen van de Echo Groep tijd moet geven om een gerechtelijke reorganisatie door te voeren. Dit heeft geen directe gevolgen voor de 600 personeelsleden in de groep.
“De afgelopen jaren heeft het resultaat van de Echo Groep zwaar te lijden gehad,” aldus woordvoerder Eddy Kellens. “De economische crisis in West-Europa en de aanhoudende crisis in de bouwmarkt hebben een zware impact gehad op de resultaten van de bedrijven van de Echo Groep. Een verminderde vraag en een enorme druk op de prijzen hebben de ondernemingen parten gespeeld.”
Daarenboven was er de vertraagde opstart van de nieuwe productie-eenheid in Genk. Om de fabriek uiteindelijk operationeel te krijgen was er een zware bijkomende investeringskost nodig.
“Om de continuïteit van de betrokken ondernemingen te waarborgen en zo de honderden klanten en bouwwerven in de Benelux en Frankrijk te kunnen blijven leveren, werd dit verzoekschrift ingediend,” aldus nog Kellens. Vorige week zat de bedrijfstop nog aan tafel met de LRM om de situatie te bespreken.
Het verzoek tot bescherming tegen schuldeisers heeft enkel betrekking op Echo NV, Echo Engineering NV, en Echobel nv in Houthalen, Vaheja NV in Neerpelt, Frederickx BVBA in Messelbroek en Trilco NV in Hemiksem. In totaal werken er zo’n 500 van de 600 mensen voor deze entiteiten. Tot aan de uitspraak door de Rechtbank van Koophandel, die nu 18 dagen tijd heeft om zich uit te spreken over de slaagkansen van het herstructueringsplan, wil het bedrijf hierover verder niet communiceren.
De vakbonden zijn niet echt verrast door de gang van zaken. “We krijgen normaal altijd trimestrieel de financiële cijfers, maar die bleven de laatste tijd achter,” zegt Luc Bressers van ACV Bouw, Industrie & Enegerie. “Blijkbaar kampt men met een cashprobleem, te wijten aan de crisis en de zware investeringen in Genk. Begrijpelijk, maar jammer. We hebben echter goede hoop op een positieve uitkomst voor deze WCO. Er is meer dan werk genoeg voor de mensen die momenteel aan de slag zijn. Er moeten zelfs uitzendkrachten worden ingeschakeld om de volledige capaciteit te halen. We gaan meewerken om deze moeilijke periode tot een goed einde te brengen. Onze relatie met de directie is altijd positef geweest.”