Een partner of een overnemer moet de financiering (helpen) betalen van de ombouw die de energiecentrale van Langerlo (Genk) tegen 2016 moet ondergaan. De steenkoolcentrale moet dan omgevormd zijn om te kunnen draaien op houtpellets. Dat veranderingsproces zal echter 150 miljoen euro kosten, en de Duitse energiereus E.ON, die eigenaar is van de centrale, wil dit investeringsbedrag niet meer alleen ophoesten.
“Er is gekozen om voor grootschalige projecten minder in Europa te investeren, maar wel nog in de groeilanden als Brazilië, Turkije of Rusland,” zegt woordvoerder Tom De Bruyckere. “Daarom zoeken we investeerders voor Langerlo. Dat kan ook een verkoop zijn, ja.”
Als er geen oplossing wordt gevonden, krijgt de Belgische stroommarkt er weer een probleem bij. De centrale in Langerlo produceert nu stroom voor 700.000 gezinnen. En er dreigt al een stroomtekort deze winter. “Ik zie het probleem niet,” zegt de woordvoerder. “Nog eens, we hebben het volste vertrouwen in de omschakeling van de centrale van Langerlo.”
Bij het personeel van de centrale (120 mensen) heerst al enige tijd ongerustheid over de toekomst. “Zelfs als de omschakeling probleemloos verloopt, ziet het ernaar uit dat de subsidies voor houtpellets niet voldoende zijn om de centrale rendabel te maken,” zegt Roger Peeters van het ACV. E.ON heeft wel een principiële toezegging voor een subsidie van ongeveer 200 miljoen per jaar, gedurende tien jaar.