greenville sustainable tech day

Duurzaamheid blijft bedrijven boeien

De Sustainable Tech Day die dinsdag plaatsvond in Greenville, was helemaal uitverkocht door de massale belangstelling van de Limburgse bedrijven. In de LRM-incubator voor duurzaam ondernemen en circulaire economie werden de laatste nieuwe, innovatieve toepassingen getoond op het vlak van hernieuwbare energie, waterstof, mobiliteit, water en afval. "De grote opkomst bewijst dat er niet alleen nood is aan duurzaam ondernemen, maar ook veel interesse in verdieping van dit themaā€¯, stelt Shaun Van Nerum, medeoprichter van Project Pura en initiatiefnemer van de Sustainable Tech Day.

Project Pura voert onderzoek uit naar de duurzaamheidsnoden van grotere bedrijven en verbindt deze bedrijven dan met de juiste partners die hen kunnen helpen om te verduurzamen. Vandaar het idee om een technologiebeurs in Limburg te organiseren die enerzijds bedrijven inspireert rond duurzaamheid, en die anderzijds bedrijven met een duurzame focus met elkaar connecteert. Greenville en Cleantech Flanders trokken mee aan de kar van deze technologiebeurs, Hogeschool UCLL en VKW Limburg stapten in als structurele partners.

Deze eerste editie was meteen goed voor een volle bezetting. “Alleen bedrijven met innovatieve technologieën op het vlak van duurzaamheid konden één van de 20 standplaatsen claimen”, vertelt Shaun Van Nerum van Project Pura. “De technologieën zijn relevant voor grote (Limburgse) bedrijven uit de meest diverse sectoren, gaande van industrie en bouw tot voeding. Dat resulteert in een mooie mix van duurzame thema’s, waaronder energie, afval, transport, waterstof en verpakkingen. De interesse was alvast groot, want we moesten zelfs een wachtlijst voor standhouders aanleggen.”

Tussen de 20 bedrijven die hun technologie voorstelden, zaten heel wat klinkende namen, zoals het Vlaamse Waterleau, onderdeel van Group Machiels. “Waterleau is koploper inzake oplossingen voor duurzaam watergebruik”, zegt Louis Machiels, bestuursvoorzitter van Group Machiels. Dankzij het slim zuiveren van afvalwater en via maximaal waterhergebruik, kunnen bedrijven zowel hun water-efficiëntie significant verbeteren, als hun energiefactuur én CO₂-afdruk sterk terug dringen. Want voor Waterleau telt élke druppel en dat past perfect in het ’Closing the Circle – principe’ dat Group Machiels centraal zet doorheen al zijn activiteiten.”

Gedurfde investeringen
Ook tussen de bezoekers zaten heel wat bekende bedrijven, zoals Steenbakkerij Vandersanden. “Onze drijfveren zijn innovatie, duurzaamheid, vakmanschap en co-creatie”, zo verklaart Wim Thewissen, Group Sustainability Manager bij Vandersanden, zijn aanwezigheid. “We hebben daarbij echt een langetermijnvisie. We denken niet in jaren, maar in generaties. Together to Zero is onze belofte om tegen 2050 volledig CO₂-neutraal te zijn. Dat is een belofte die ons onlosmakelijk verbindt met de verdere verduurzaming van onze processen, productiemethodes, fabrieken en producten. Samen met onze partners engageren we ons daarvoor op verschillende fronten. Als industrie, als onderneming en als samenleving moeten we de handen in elkaar slaan om goede ideeën en gedurfde investeringen tot bloei te laten komen. Naar die verbinding zijn we hier op zoek tijdens de Sustainable Tech Day.”