Peter Leibold, CEO van de Duitse producent van houtpellets German Pellets, is vrijdag in Genk geweest om uit te leggen dat de ombouw van de energiecentrale in Langerlo wel degelijk zal plaatsvinden. Dat hebben betrouwbare bronnen gemeld aan Belga. De krant De Tijd trekt de investering van 150 miljoen euro die nodig is om de centrale om te bouwen naar houtpellets in twijfel omdat German Pellets in financiële moeilijkheden zou zitten.
Er is veel commotie ontstaan rond de energiecentrale van Langerlo in Genk. German Pellets, dat sinds 8 januari officieel eigenaar is geworden van de site, heeft de intentie om de komende 2 jaar de energiecentrale om te bouwen naar voeding met houtpellets. Elk jaar zou hiervoor zo’n 1,6 miljoen ton hout (uit Noord- en Zuid-Amerika) worden opgestookt. Omdat German Pellets in financiële moeilijkheden zou zitten, zijn er bronnen die twijfelen of het Duitse bedrijf daadwerkelijk de 150 miljoen euro wil vrijmaken om de ombouw te realiseren. Met name de vakbonden zijn ongerust over de werkgelegenheid voor iets meer dan 100 mensen die in de centrale werken.
Mocht de investering niet plaatsvinden, zou dat voor de begroting alvast goed nieuws betekenen. “Er zijn door de vorige Vlaamse regering (Freya Van den Bossche was energieminister van 2009-2014) subsidies beloofd die meer dan 2 miljard euro bedragen in de komende 10 jaar,” zegt Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen). Huidig minister Turtelboom zit hier juridisch aan vast. “Enorm veel geld,” vindt Danen, “terwijl er veel goedkopere en milieuvriendelijkere alternatieven zijn om duurzame energie te produceren. Het zou best kunnen dat door Doel 1 en 2 langer open te houden er een overaanbod van energie is, waardoor de groothandelsprijzen fors gaan zakken en Langerlo niet meer uit de kosten geraakt met de afgesproken subsidies. Een kans om het hele project af te blazen. Mochten hierdoor 100 jobs verloren gaan, kunnen we makkelijk een veelvoud daarvan creëren door andere duurzame energiebronnen aan te spreken.”
Volgens German Pellets er echter geen sprake van het plan af te blazen. CEO Peter Leibold is vrijdag nog in Genk geweest om te zeggen dat de investering zeker zal plaatsvinden en zowel het lokale management als het personeel te sussen. In april wordt gestart met de ombouw van de centrale, aldus een vastberaden Leibold. Ook voor de Genkse burgemeester Wim Dries, die regelmatig contact heeft met de Duitsers, zijn er geen signalen dat de investering in Langerlo zou worden afgeblazen.