De jonge dronebouwer DroneMatrix uit Diepenbeek en het Hasseltse technologiebedrijf Vansichen Lineairtechniek hebben de handen in mekaar geslagen voor de bouw van nieuwe drones voor de bewakingssector, politie en brandweer. Door het topmodel over enkele jaren in productie te brengen (in Brustem) zouden er zo’n 99 nieuwe jobs kunnen gecreëerd worden.
DroneMatrix is een jong Diepenbeeks bedrijf dat in feite gegroeid is uit RiskMatrix, de onderneming van Frank Vanwelkenhuyzen, gespecialiseerd in software voor de planning van securitybedrijven. Met DroneMatrix wordt ook gemikt op de veiligheidssector, meer bepaald met drones voor hulpdiensten, zoals brandweer en politie. Voor de ontwikkeling haalde Vanwelkenhuyzen onder meer Bart Engelen als ontwerper en Raf Gonnissen als creatieve geest aan boord. Hij riep tevens de hulp in van het Hasseltse technologiebedrijf Vansichen Lineairtechniek, gespecialiseerd in automatische systemen voor de industrie.
Samen werden al twee demonstratietypes ontwikkeld. Naast de Tythus, die via een kabel wordt gevoed door een generator, en dus voor lange tijd in de lucht op een bepaalde hoogte kan blijven hangen, is er het neusje van de zalm: de Yacob. “Deze drone kan autonoom uit zijn laadstation opstijgen, zijn inspectievlucht uitvoeren en daarna zelfstandig weer landen in het oplaadstation,” leggen Engelen en Gonnissen uit. “Samen met een aantal Vlaamse uniefs hebben we software ontwikkeld waarmee de camera’s op onze Yacob bijvoorbeeld katten, honden, mensen en wagens kunnen onderscheiden en nummerplaten kunnen lezen. De volgende stap is de identificatie van personen die al dan niet toegang mogen hebben tot een terrein of gebouw.”
DroneMatrix en Vansichen zijn zo tevreden over hun samenwerking, dat ze een exclusief samenwerkingscontract hebben gesloten. “We gaan niet alleen drones ontwikkelen, maar ze ook klaarmaken voor productie,” verklapt Maxime Vansichen. Het plan is om binnen de twee jaar de productie van drones te starten in de gebouwen van DronePort in Brustem (Sint-Truiden). Daarbij wordt gemikt op een wereldwijde markt van drones die in allerlei klimatologische omstandigheden moeten kunnen werken. “We houden nog een slag om de arm, maar we denken daar binnen drie jaar zo’n 100 jobs te scheppen,” zegt Frank Vanwelkenhuyzen.