Wie wordt de opvolger van B4Plastics als winnaar van de Innovatie Award van Voka Limburg (foto boven)? In ieder geval zal het een koploper zijn die op vlak van vernieuwende producten andere bedrijven inspireert en motiveert. De kanshebbers?
1. Orbix legt zich al sinds 2004 toe op de zogenaamde ‘Carbstone’-technologie. Het bedrijf uit Genk – bekend van de verwerking van metaalslakken van staalproducent Aperam – levert de knowhow en grondstoffen voor bouwmaterialen die geproduceerd worden zonder cement of extra energie, maar door binding van CO2. Door deze technologie hebben de materialen een zeer lage en zelfs negatieve CO2-voetafdruk, wat ze dus zeer duurzaam maken. Deze technologie in deze toepassing vrij uniek in de wereld. Orbix-oprichters Serge Celis en Danny Vanschoonbeek hebben intussen met de Limburgse bedrijven Gubbels en Vandersanden de eerste commerciële realisaties van deze Carbstone-technologie achter de rug. En er zijn ongetwijfeld nog velen die zullen volgen.
2. Soltech maakt niet zomaar ‘een zonnepaneel’ Het bedrijf van Bas van de Kreeke nam het afgelopen jaar zijn intrek op het Thor Park in Genk in een nieuwe en unieke geautomatiseerde productiefaciliteit waar esthetische panelen op maat worden gemaakt, zoals in gevels of voetpaden. De installaties in Genk zijn uniek in de wereld en stellen het bedrijf in staat om meerwaardepanelen te produceren die duurzaam en energie-efficiënt zijn. Daarnaast zet de onderneming ook stevig in op onderzoek en ontwikkeling i.s.m. kennis- en onderwijsinstellingen. De investering in Genk zorgt tevens voor een stevige duw in de rug van de Limburgse maakindustrie. Waar Soltech drie jaar geleden nog zeven medewerkers telde, zijn dat er vandaag 45. Wat gaat dat geven over een paar jaar?
3. Tectum Group sluit de rij van de genomineerden. De dak -en gevelbouwer, toevallig of niet ook al uit Genk, heeft een systeem ontwikkeld dat een dak volledig circulair maakt. De hele constructie kan worden afgebroken en hergebruikt. Het zogenaamde EPDM-waterdichtingssysteem wordt daarbij verankerd en vastgeklikt met een gepatenteerd systeem. Daarenboven verankeren ze de dakrand op dezelfde duurzame wijze met een profiel, zonder enig gebruik van lijm. Zo kunnen het dak én de systeemonderdelen gedemonteerd worden en kan het integrale dak onbeschadigd een tweede leven tegemoet gaan. Het resultaat? Een ijzersterk, stormbestendig dak met de laagste milieu-impact en enorm lange levenscyclus van tientallen jaren. Deze toepassing is geschikt voor zowel industriële als particuliere gebouwen. Als dat geen straf product is…
“Ik denk dat we kunnen stellen dat we dit jaar drie ijzersterke ondernemingen hebben die kans maken op deze prijs”, stelt Cathérine Dreesen, directeur innovatie van Voka – KvK Limburg. “Met de Innovatie Award willen we samen met VLAIO Limburgse innovaties promoten en het imago van Limburg als innovatieve regio bevestigen en versterken. Het belang van impactvolle innovaties als oplossing voor maatschappelijke problemen mag niet onderschat worden. Het zijn bedrijven als deze die ons tonen hoe we onze Limburgse economie en bijgevolg onze Limburgse maatschappij kunnen klaarmaken voor de volgende decennia. Het is dat ondernemerschap dat we willen belonen én veder aanmoedigen”, aldus Cathérine Dreesen.
De winnaar van de Innovatie Award wordt op dinsdag 30 januari bekendgemaakt in de T2-campus in Genk.