De sluiting van de horeca betekent logischerwijze ook een bittere pil voor de toeleveranciers van de sector. Horecagroothandels als Metro en Hanos, brouwerijen en drankenhandels, en lokale voedingsleveranciers worden meegesleurd in de val. “Omdat we de klanten die een afhaalservice organiseren niet willen laten vallen, blijven we open. Maar winst wordt er niet meer gemaakt”, zeggen An en Hendrik Bollen van ’t Vitamientje in Hasselt.
Komkommer en kwel bij groente- en fruithandel ’t Vitamientje in Hasselt. “Over enkele dagen zitten we aan 35% van onze normale omzet”, getuigen de familiale zaakvoerders in De Tijd. “We gaan -net zoals vele andere groothandels in de sector- een erg moeilijke maand tegemoet.” De bedrijfsleiders zeggen met verlies te zullen werken. “We mogen de klanten die een afhaalservice opzetten niet in de steek laten. Hen moeten we blijven beleveren, ook al gaat het om kleine hoeveelheden en zijn er geen andere klanten op de route.” Een situatie die niet lang houdbaar is. “We zullen overleven, maar dit mag geen maanden meer duren”, besluit An Bollen.
En ook de brouwers delen in de malaise. “We vinden het onrechtvaardig dat de horeca dicht moet, terwijl er geen bewijzen zijn dat daar de oorzaak van het probleem ligt”, stelt de Federatie Belgische Brouwers. “Wij zijn dus mee de dupe. Helemaal sluiten is onmogelijk, omdat we veel exporteren en in ons land ook nog leveren aan supermarkten en andere retailers. Maar we maken er het beste van. Ondanks het totaal gebrek aan perspectief, want als we Steven Van Gucht mogen geloven, moeten we nu al vrezen voor de zomer van 2021…”