royal donuts

Donuts zijn dood: wurgcontracten duwen keten kopje onder

Afgelopen week werd het faillissement uitgesproken van de allereerste Royal Donuts in ons land, die in Maasmechelen. De keten, in 2020 opgericht door Muhammet K. uit Dilsen-Stokkem, telde ooit 22 vestigingen. Intussen zijn er 20 winkels failliet en is er alleen nog een fysieke Royal Donuts in Bree. “Heel wat uitbaters hebben veel geld verloren”, aldus een anonieme franchisenemer, die niet mals is voor de oprichter en het systeem dat hij had uitgedokterd.

Het concept Royal Donuts werd in 2018 in Duitsland gelanceerd. Royal Donuts wilde zich van andere ketens onderscheiden door zijn donuts rijkelijk te vullen met allerlei crèmes en te draperen met suikergoed zoals M&M’s, Oreo-koekjes of Ferrero Rocher-producten. Het concept sloeg aan. De keten groeide als kool en op enkele jaren tijd werden er meer dan 150 vestigingen van Royal Donuts geopend in Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland én België.

De eerste Royal Donuts in ons land ging in de zomer van 2020 open in Maasmechelen. Oprichter Muhammet K. uit Dilsen-Stokkem zag het volk in rijen aanschuiven voor het zoete suikergoed, gaf de winkel in Maasmechelen over aan zijn broer en besloot franchisegever te worden. Met zijn vennootschap Royal Donuts België verkocht Muhammet K. het concept in sneltempo aan verschillende franchisenemers. Eind 2020 telde Royal Donuts in ons land al liefst 11 vestigingen, waarvan zes in Limburg: in Maasmechelen, Genk, Sint-Truiden, Tongeren, Beringen en Lommel. In 2021 en 2022 kwamen daar nog eens elf vestigingen bij, wat het totaal op 22 bracht.


Imperium stort in

Eind 2020 klonk de oprichter van Royal Donuts België nog euforisch in Het Belang van Limburg: “Bij elke opening van een Royal Donuts staan de klanten aan te schuiven. Ik kan het zelf amper begrijpen.” Hij toonde zich meteen ook ambitieus. “Op termijn willen we in België vijftig tot zestig filialen in franchise openen”, zei hij toen.

Maar in plaats van verder te groeien, begon de motor van Royal Donuts al snel te sputteren. In januari 2022 ging de eerste vestiging in Leuven failliet, later die maand ging ook de Royal Donuts van Aalst op slot. In februari 2022 sloot de eerste Limburgse Royal Donuts in Hasselt, amper negen maanden na de officiële opening. Twee maanden later, in april 2022, gingen ook de vestigingen in Sint-Truiden en Lommel op de fles. Eind 2022 schoten er van de 22 winkels van het Belgische Royal Donuts-imperium nog slechts tien over. In 2023 viel de keten verder als een kaartenhuisje in elkaar en sloten nog eens zeven Royal Donuts-winkels. Afgelopen week werd ook het faillissement uitgesproken van de allereerste Royal Donuts in ons land, die op de Pauwengraaf in Maasmechelen.

Geen verbintenis
Vandaag schieten er van de 22 oorspronkelijke Royal Donuts in België nog slechts twee over. Eén daarvan ligt in Beringen, al is dat geen fysieke winkel maar alleen een afhaalpunt. De enige fysieke vestiging van Royal Donuts ligt in Bree. Uitbater Jochen Neyens heeft officieel geen franchiseovereenkomst meer met de keten. De franchisegever, Royal Donuts België, ging immers ook in 2023 failliet. “Ook met de hoofdzetel van Royal Donuts in Duitsland is er geen enkele verbintenis. Ik kan de winkel hier dus helemaal op mijn eigen manier uitbaten” zegt Neyens.


“Wurgcontracten”

Volgens een franchisenemer die anoniem wil blijven, stond de teloorgang van het Royal Donuts-imperium in de sterren geschreven. Zo werkte de keten in ons land met “wurgcontracten”. “Om als franchisenemer een Royal Donuts te openen moest je een toetredingsvergoeding tot 50.000 euro betalen. Daarnaast moest je ook nog een winkelruimte huren – die huur kon oplopen tot 2.000 euro – en de winkel volledig zelf inrichten. Eens je winkel open was, moest je ook nog eens een maandelijkse fee betalen van 1.100 tot 1.500 euro. Ook was je verplicht om donuts af te nemen bij Royal Donuts. Die afnameprijs was zo hoog, waardoor je de donuts veel te duur moest verkopen om toch nog wat marge te kunnen overhouden. Onder die voorwaarden kan je gewoonweg niet overleven.”

Anonieme franchisenemer
Heel wat franchisenemers, onder wie ook heel wat familieleden van oprichter Muhammet K., houden aan het Royal Donuts-avontuur een serieuze financiële kater over. “Muhammet K. reed als franchisegever al snel met een Porsche Taycan rond”, zegt de insider. “Royal Donuts, dat is gouden business, dachten veel franchisenemers. In het begin was dat ook zo, maar de hype waaide al snel over. Probleem was ook dat Royal Donuts alleen bleef mikken op donuts en niet met nieuwe producten kwam. Maar met alleen donuts in de toonbank kan je als zaak niet overleven. Belgen zijn nu eenmaal geen donut-eters.”

Oprichter Muhammet K., die de vennootschap in 2022 nog overliet aan een Oost-Vlaming, vertoeft volgens de insider vandaag in Turkije. Hij was niet bereikbaar voor commentaar.