De holding Euro Shoe Group heeft zijn wortels in 1925. Toen begon de familie Vanaudenhove met een kleine schoenenwinkel in de Ketelstraat in Diest. Het bedrijf groeide stelselmatig, vooral in de naoorlogse periode. Op het hoogtepunt telde Euro Shoe Group meer dan 400 winkels merken zoals Shoe Post, Primo, Multichauss en André Luxe. Een parcours met vallen en opstaan, maar toch wist het bedrijf telkens goed stand te houden. In 1991 werden ook de Nederlandse ketens Bristol en Van Woensel overgenomen, een bijkomende complexiteit.
Sinds 2004 heeft de groep het hoofdkantoor in Beringen. De huidige CEO Elise Vanaudenhove, derde generatie van het familiebedrijf (na Luc en Philippe), was in 2016 nog pilates-instructeur en B&B-exploitant, toen ze naar het bedrijf werd teruggeroepen om het schip varende te houden na een nieuwe golf van financiële onzekerheid.
Lees ook: “Mijn bomma zei: ‘Ach kind, ge kunt nog altijd een frituur beginnen’.”
Er brak een volgende periode aan van herstructureringen. Aanvankelijk met succes. De coronacrisis, met de verplichte sluiting van de winkels, betekende opnieuw een flinke domper. Dat aangevuld met de massale vlucht van de consument naar internetwinkels, maakte dat Euro Shoe Group gedoemd was om te verdwijnen.
De recente historiek van de bescherming tegen schuldeisers, de verkoop van een aantal winkels aan een Franse groep, het faillissement in Nederland en andere beslommeringen, hebt u hier de afgelopen maanden kunnen lezen. Met de goedkeuring van een gedeeltelijke overname en het wegvallen van de bescherming tegen schuldeisers, lag een faillissement voor de hand. Die uitspraak is donderdag gevallen nadat het bedrijf zelf de boeken had neergelegd.
Lesire en Engelen zijn aangesteld als curatoren. Zij gaan nu de resterende bezittingen vermarkten om de schuldeisers te vergoeden. Wie nog geld tegoed heeft, kan via RegSol een vordering indienen tot 12 oktober.