Nexuzhealth_GertieDelande_DSC3911mm kopie

Dochter van Cegeka haalt mega-order binnen

Nexuzhealth, de joint-venture van Cegeka en UZ Leuven die de gezondheidszorg digitaliseert, heeft het contract binnengehaald om de elektronische patiƫntendossiers van het Wit-Gele Kruis te verzorgen. De 4.200 verpleegkundigen en administratieve medewerkers gaan er de gegevens mee bijhouden en uitwisselen van bijna 100.000 patiƫnten per jaar. Er zijn tientallen nieuwe jobs mee gemoeid.

De digitalisering zorgt in alle sectoren, dus ook in de gezondheidszorg, voor een omwenteling van jewelste. “Samenwerking tussen verschillende zorgverleners wordt steeds belangrijker”, zegt Nadja Vananroye, algemeen directeur van Wit-Gele Kruis Limburg. “Om de gegevensuitwisseling met de hele eerstelijnszorg te verbeteren, en zo de patiënten nog beter van dienst te zijn, hebben we een koppeling gemaakt van onze eigen elektronische patiëntendossiers aan het systeem van Nexuzhealth. Zij hebben de aanbesteding binnengehaald en zullen voor Wit-Gele Kruis Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant een module aanbieden die geldt als de derde generatie van de elektronische verpleegdossiers (EVD’s). Dit zorgt voor een nieuwe, futureproof manier van werken.”

De toewijzing van het grote contract (de waarde wordt niet vrijgegeven) is goed nieuws voor Nexuzhealth, de joint-venture van UZ Leuven en Cegeka, die haar sporen al verdiende in applicaties voor ziekenhuizen, huisartsen en andere zorginstellingen. Er worden tientallen nieuwe jobs door gecreëerd, bevestigt woordvoerder Sergio Destino. De oplossing die het WGK krijgt voorgeschoteld, wordt gebouwd op drie pijlers: één gedeeld patiëntendossier, samenwerking en geavanceerde technologie.

“Nexuzhealth werkt met één gedeeld patiëntendossier waar elke zorgverlener aan bijdraagt”, zegt Gertie Delande, CEO van Nexuzhealth (foto). “Zo krijgen alle betrokkenen een uitgebreider beeld van de gezondheidstoestand van de patiënt. Daarnaast biedt het gedeeld dossier tal van mogelijkheden voor multidisciplinaire samenwerking en een vlotte uitwisseling van gegevens tussen huisartsen, thuisverpleegkundigen, specialisten en ziekenhuizen. Uiteraard gebeurt alles met geavanceerde toegangscontroles en met respect voor de privacy van de zorgverlener en de patiënt.”

De patiënten spelen zelf hierbij een centrale en actieve rol. “Met onze app krijgen patiënten inzicht in hun gezondheidstraject en dragen ze zelf bij aan de samenstelling en updates van hun dossier”, aldus nog Delande. “Dit gebeurt bijvoorbeeld door hen toegang te bieden tot de afspraken met hun verpleegkundige, of hen medische of paramedische verslagen, vragenlijsten of laboresultaten te laten bekijken.”

Ook andere organisaties in de thuisverpleging zullen op het nieuwe platform kunnen aansluiten. “In onze sector was samenwerking altijd al belangrijk”, zegt Nyree Claes, voorzitter van Wit-Gele Kruis Limburg. “Het doel is de beste zorg voor élke patiënt, niet alleen de Wit-Gele Kruispatiënt. Daarom kiezen we resoluut voor een ‘community based’ model waarmee ook collega’s aan de slag kunnen. Dat is onze maatschappelijke rol en die nemen we ter harte.”