file-E3131-300×204

Discussie: Moet iedereen meedoen aan dagje thuiswerken?

Donderdag vindt overal in Vlaanderen de Thuiswerkdag plaats, een onderdeel van de Week van de Mobiliteit. Ondernemer Rik Neven, die van het thema zijn stokpaardje heeft gemaakt, is boos omdat Voka volgens hem het initiatief onvoldoende steunt. “De controle kwijtraken is blijkbaar het struikelblok”, sneert Neven. Voka zelf zegt niet tegen te zijn, maar vindt dat elk bedrijf dat voor zich moet uitmaken en een algemene ‘dag’ niet moet opgelegd worden.

Dit is de (persoonlijke) opinie van Rik Neven over dit verhaal (de reactie van Voka Limburg staat onderaan het artikel): “Deze week vindt de Week van de Mobiliteit plaats met onder meer de Nationale Thuiswerkdag van aanstaande donderdag. Een ideale gelegenheid voor werkgevers(organisaties) om zich de vraag te stellen of het wel nodig is om hun werknemers elke dag naar kantoor te laten komen als hun werk ook van thuis uit gedaan kan worden. Een vraag die Voka Limburg blijkbaar weigert te stellen. Thuiswerk is bij de werkgeversorganisatie blijkbaar niet aan de orde. En laat de mobiliteitsdiscussie nu net één van de speerpunten vormen van Voka Limburg…”

Neven gaat verder: “Amper een week geleden nog trok Voka Limburg voor de zoveelste keer aan de alarmbel over de tijd en het geld die werkgevers verliezen omwille van de files. De oplossing? Een verbreding van de E313 en E314. Niet met één, maar met twee extra rijstroken. Dat zoiets volgens beslagen verkeersdeskundigen als Willy Miermans absoluut geen duurzame, efficiënte oplossing is en een aanzuigeffect creëert, stoort Voka niet. In plaats van de vraag aan experten voor te leggen, liet de organisatie een onderzoek uitvoeren door iVOX om hun eisen kracht bij te zetten. En wat bleek uit het onderzoek? 1 op 4 vond de aanleg van extra rijstroken inderdaad een geschikte oplossing om de file-ergernis weg te nemen. 1 op 4? Dat wil dus zeggen dat 3 op 4 hier niet achter staat. Het iVOX-rapport geeft Voka Limburg dus eerder ongelijk dan gelijk. De logica van hun persbericht ontgaat mij.”

“Bedrijven staan niet in de files, ze zijn de files.”

De zaakvoerder van Palindroom heeft nog bedenkingen: “Dat de files veel tijd en geld kosten aan het bedrijfsleven en aan de maatschappij, daar heeft Voka absoluut gelijk in. En dat de overheid steken laat vallen om dit op te lossen, valt ook niet te ontkennen. Maar het is absoluut niet correct om de verantwoordelijkheid volledig bij de overheid te leggen. Bedrijven zijn de belangrijkste veroorzakers van de files (ze staan niet in de files, ze zijn de files) en dus is ook aan de bedrijfsleiders én aan werkgeversorganisaties, om hun verantwoordelijkheid te nemen. Maar die reflex wordt jammer genoeg nooit gemaakt bij Voka Limburg.”

“Het enige wat nodig is, is dat werkgevers het wantrouwen laten varen.”

“Integendeel”, vindt Rik Neven. “Als enkele Limburgse bedrijven een campagne opstarten om het thuiswerk te promoten, weigert Voka er zelf aan deel te nemen of het te communiceren naar zijn leden. Nochtans is thuiswerk een ideale oplossing om werknemers uit de file te halen, met bovendien nog tal van andere voordelen voor werknemer én werkgever. De ervaring leert dat thuiswerk gekoppeld aan flexibiliteit, leidt tot minder gestresseerde en meer gemotiveerde werknemers, tot minder ziekteverzuim, minder burn-outs, minder verloop, een besparing van de huisvestingskosten, enzovoort. Stuk voor stuk belangrijke voorwaarden waar elke bedrijfsleider de vruchten van kan plukken. Bovendien is om thuiswerk toe te laten nagenoeg niets nodig als de werknemers hun werk kunnen uitvoeren op een laptop. Het enige wat er nodig is, is dat werkgevers(organisaties) het wantrouwen ten opzichte van werknemers laten varen. Een gebrek aan vertrouwen, de vrees om de controle kwijt te geraken vormt immers nog steeds het belangrijkste struikelblok voor werkgevers om thuiswerk toe te laten. En het heeft er alle schijn naar dat daar ook het schoentje knelt bij Voka Limburg.”

Rik Neven: “Nochtans zou gebrek aan vertrouwen geen issue mogen zijn, zoals Wout Van Impe van Mercuri Urval in een recente column aangaf: “Als je het niet geregeld krijgt of er is misbruik of je ziet er problemen door ontstaan, dan zegt dat meer over de kwaliteit van het leiderschap dan over thuiswerken zelf. En uiteraard gaat dat niet voor elke job en elke context, maar wel veel meer dan waar het vandaag gedaan wordt. Pragmatisch boerenverstand is een voldoende basis om voor elke context aan te voelen wat zinvol is en wat niet. Organisaties met een degelijk niveau van leiderschap, hebben hoegenaamd geen probleem of “issue” met thuiswerken. Het is daar gewoon geen topic”, aldus Van Impe.”

“Illustratief voor Voka is dat het de bal in het kamp legt van anderen.”

En hij besluit: “De initiatiefnemers van de Thuiswerkdag (waaronder ikzelf) hebben meermaals bij Voka Limburg gevraagd om deel te nemen en om de actie kenbaar te maken bij hun leden. Na heel lang aandringen, volgde pas enkele dagen voor het evenement een kort en negatief antwoord met als uitleg dat ze zich al engageren voor de Car Free Day. Op zich is de Car Free Day een goed initiatief dat niet toevallig ook samenvalt met de Thuiswerkdag. Maar we zien niet in waarom een deelname aan de Car Free Day een engagement voor de Thuiswerkdag in de weg zou staan. De twee versterken elkaar alleen maar. Het grote verschil in insteek tussen de Car Free Day en de Thuiswerkdag is dat bij de Car free Day engagement gevraagd wordt van de werknemer, terwijl het voor de Thuiswerkdag de werkgever is die zijn goede wil moet laten zien. Illustratief voor Voka is dat het ook voor dergelijke initiatieven de bal in het kamp legt van een andere partij zonder zelf enig structureel engagement te tonen. Andermaal een gemiste kans voor Voka.”

Voka Limburg reageert:

“We zijn helemaal niet tegen thuiswerken”, zegt woordvoerder Johan Grauwels. “Integendeel, we laten het toe voor onze eigen werknemers. Ze kunnen thuis of in onze andere vestigingen in Lommel of op Corda Campus hun werk doen. Wij vinden alleen dat ieder bedrijf individueel moet bekijken of thuiswerk opportuun is. Het gaat om afspraken tussen werkgevers en werknemers op bedrijfsniveau. Wij geloven dan ook niet in één dag, waarop iedereen aan dit initiatief zou moeten meedoen. Bedrijven opleggen en forceren om dit eenmalig te doen, werkt niet. Het moet een structurele aanpak met wederzijdse afspraken zijn. En nogmaals: we zijn er zeker niet tegen…”

Wie donderdag nog wil deelnemen aan de Thuiswerkdag vindt alle info op deze website. Hier kan u ook het webinar bekijken rond thuiswerk.