Heel de wereld hield de adem in toen de klikspaanwebsite Offshore Leaks aankondigde alle gegevens bekend te maken van mensen die via constructies in offshore-gebieden trachten om belastingen te ontwijken. Nu de databank te consulteren valt, staat er tussen de 63 Belgen ook één Limburgse onderneming. De vennootschap Brite Invest in Genk, met ondernemer Dirk Truyens en zijn echtgenote als bestuurders. De voormalige eigenaar van het familiebedrijf Plastruco in Houthalen-Helchteren, dat in januari vorig jaar failliet werd verklaard, reageert erg verrast op het nieuws. Het is dan ook een storm in een oud glas water…
Ik wist hier niks van. Ik ga meteen mijn advocaat contacteren om te kijken of ik van die lijst verwijderd kan worden, want eigenlijk zijn deze gegevens achterhaald,” aldus Dirk Truyens. “Ik heb in 2005 de joint venture TPL opgericht in China, om de klanten van mijn Belgisch en Pools bedrijf ook in China te kunnen bevoorraden. Maar de joint venture is nooit echt van de grond gekomen zoals ik wilde, en in 2008 ben ik gestopt met de productie. Mijn Chinese partner heeft bij de start wel gezegd dat ze alles ‘op een zo fiscaal vriendelijke manier’ zou regelen. Maar zelfs met het uitlekken van de Offshore Leaks had ik er niet bij stilgestaan dat ik zelf wel eens in die lijst zou kunnen staan. Ik ben dus verbaasd. Maar wakker liggen hiervan? Nee, dat ga ik zeker niet doen.”
Schatkisten
Dat Truyens’ naam voorkomt op de lijst van Offshore Leaks, wil ook niet zeggen dat er illegale dingen gebeuren in de Hoogveldstraat in Genk. De meeste offshoreconstructies zijn legaal en het is net daarom dat de G8 – die op dit moment samen is in Noord-Ierland – de regels wil verstrengen. Niet in het minst omdat een hele hoop belastingen verloren gaan voor de nationale schatkisten. Ook de Belgische belastinginspectie heeft al gezegd alle informatie op Offshore Leaks grondig te zullen onderzoeken. Schrik heeft Truyens niet. “Ze mogen alles controleren. Brite Invest is een vennootschap van Belgisch recht, die voor honderd procent in orde is.”
Bij een vorig bericht over een zogenaamde Limburgse familie met offshorebedrijven, bleek het te gaan om een Truiense carnavalist, wiens familie in Panama woont. Zijn familie had de Limburger bestuurder van een vennootschap gemaakt om een stukje bouwgrond te kunnen kopen. Waarmee het bewijs werd geleverd dat ook heel wat mensen om andere redenen dan belastingontduiking een vennootschap in één van de ‘verdachte’ landen kunnen hebben.
K.Me/Timmie VAN DIEPEN