Bedrijven die willen dat hun werknemers geen 13,07 procent belastingen moeten betalen op hun bonus van 2012, moeten nog voor het jaareinde deze bonus uitbetalen. In de vorige week gestemde wet van de regering Di Rupo, met minister van Werk Monica De Coninck op kop, staat immers dat de belasting geldt voor de uitbetalingen in 2013. Een amendement om de bonussen van 2012 volgens afspraak te vrijwaren van belastingen, is er niet. “Contractbreuk”, zo zeggen de werknemers. “Mooi meegenomen extraatje voor de begroting”, zegt de regering. Een woordje uitleg:
Bedrijven die een bonus aan hun werknemers willen geven, kunnen bij de overheid een plan indienen. Daar staan alle objectieven in vermeld, zoals het behalen van een bepaalde omzet of marge. Als op het einde van het jaar blijkt dat de targets zijn gehaald, wordt meestal in januari van het jaar nadien de bonus uitbetaald. Dit is interessant voor de werkgever, omdat er buiten de 33 procent belasting, geen sociale bijdragen (RSZ) moeten betaald worden op een bonus van maximaal 2.380 euro. Ook voor de werknemer is dit erg voordelig, aangezien hij op dit maximale bedrag evenmin belastingen betaalt en die som dus netto ontvangen wordt.
“Slinkse manier”
Zo waren de afspraken tot dusver. De bonusplannen voor het jaar 2012 werden al in 2011 afgesloten. Maar als onderdeel van de besparingsmaatregelen van de regering Di Rupo zijn nu plots de spelregels veranderd. Er staat in de zogenaamde Programmawet, die vorige week door het parlement werd goedgekeurd, dat de werknemers een solidariteitsbijdrage van 13,07 procent moeten betalen op de bonussen die vanaf 1 januari 2013 worden uitbetaald. Met andere woorden: ook voor de bonussen uit de plannen van 2012 zal, ondanks de afspraken, deze belasting verschuldigd zijn. Een werknemer houdt zo van 1000 euro netto maar 869,30 euro over.
“Een erg slinkse manier van extra inkomstenvergaring, waarover niet is gecommuniceerd”, zeggen experts. “De regering hoopt dat de bedrijven nu met vakantie vertrekken, en dan pas in 2013 de bonussen berekenen en betalen. Maar dan is de werknemer dus de dupe hiervan.”
Volgens een zelf gegeneerde inspecteur van Financiën, die zelf anoniem wil blijven, is het wel mogelijk om de bonussen, of althans een deel daarvan, nog ‘belastingvrij’ te betalen in 2012. Het bedrijf moet dan gewoon bewijzen dat het objectief (zoals de omzet), op het moment van betaling al werd behaald. Bedrijven die hun medewerkers dit fiscaalvriendelijk extraatje willen gunnen, moeten dus voor 31 december 2012 de bonus betalen.