300723-Nishitan 55 04 kopie

Deuren geopend voor ramen

Eén van de hoofdsponsors van STVV, Nishitan, opende een ramen-restaurant op de Grote Markt in Sint-Truiden. Niet het zoveelste sushirestaurant, maar een klassezaak. Nishitan 55 noemt zich het eerste authentieke Japanse restaurant in Limburg. De Japanse medewerkers werden allemaal opgeleid in eigen land. Er werd een speciale machine overgevlogen om artisanaal ‘ramen’, de typische Japanse noedels, te bereiden.

Alles begon vorig jaar in oktober toen Seiji Nishimura, CEO van het Japanse telecommunicatiebedrijf XCOM Global, Sint-Truiden bezocht en meteen op zoek ging naar een bedrijfspand. Want als thuishaven van STVV heeft Sint-Truiden een goede relatie met Japan. Na een bezoek aan het Marktcafé op de Grote markt, dat al een tijdje in de vitrine stond voor overname was de deal 24 uur later met de uitbater rond, getekend en vereffend. Seiji Nishimura wil dat zijn zakenrelaties niet meer naar Brussel of Antwerpen moeten om goed te tafelen, maar naar Sint-Truiden zullen afzakken. De Japanse zakenman laat echter nog niet helemaal in zijn kaarten kijken, maar sluit niet uit dat de bovenverdieping op termijn wordt ingericht om belangrijke Japanse gasten te ontvangen.

Gevarieerd menu
Intussen zijn de deuren geopend en komen de eerste gasten over de vloer in Sint-Truiden: “We serveren ramen als voornaamste gerecht, omdat het populair en gekend is. Niet alleen in Japan, maar ook in de rest van de wereld”, zo legt Nishimura uit. “Onze ramen is huisgemaakt en heeft een originele smaak. De bijhorende ramen-soep wordt gemaakt door varkens- en kippenboutjes op hoge temperatuur te koken, op smaak te brengen met kruiden en een dag te laten rusten. Eens je onze ramen geproefd hebt, zal je er zeker van houden”, vertelt de eigenaar. “Naast ramen staat er ook ‘tsjukemen’ (een bijzondere soep met ramen), de typische cocktail ‘lemon sour’ en yuzu-ijs op de kaart. Het wordt een nieuw Japans avontuur voor onze Belgische klanten, maar de eerste reacties zijn alvast positief”, zo legt chef Sam uit.