Herman-Dessers-300×200

Dessersprijs: restaurant, productiebedrijf of starter?

Een uitzonderlijke prestatie ten voordele van Limburg, waardoor de provincie een positieve uitstraling krijgt buiten de grenzen: dat is waar de jury van de Herman Dessersprijs naar op zoek gaat. Voor de finale selectie van dit jaar leverde dat vertegenwoordigers op van 3 sectoren: namens de horeca zijn Karlijn Libbrecht en Bert Meewis van restaurant De Slagmolen genomineerd, de maakindustrie wordt vertegenwoordigd door Mireille Mertens van Autoneum (Rieter) en de 6.200 starters van 2007 sturen Wouter Uten en Tom Martens van Ugentec het podium op. Wie van de drie?

De jury vertrok deze keer niet vanuit een bedrijf of ondernemer om de genomineerden te kiezen, maar wel vanuit 3 sectoren die het afgelopen jaar enorm belangrijk zijn geweest voor de Limburgse economie. Horeca (en toerisme), de maakindustrie en de starters kwamen als keuze naar boven. Daaruit werden dan telkens vertegenwoordigers aangeduid die op 7 juni, tijdens de jaarvergadering van Voka Limburg, zullen uitvechten wie met de Herman Dessersprijs naar huis mag.

De eerste kandidaat is sterrenrestaurant De Slagmolen, waar zaakvoerders Karlijn Libbrecht en Bert Meewis de Limburgse gastronomie al meer dan twintig jaar op de (wereld)kaart zetten. Met hun 2 Michelinsterren en topscore in de Gault&Millau (18/20) werpen ze zich tevens op als ambassadeurs van de Limburgse streekproducten. Bovendien zijn zij ook een belangrijke stem in het horeca-debat, bv. in het streven naar een lagere loonkost voor horecapersoneel.

De volgende genomineerde is Mireille Mertens van Autoneum, het voormalige Rieter in Genk.
Autoneum Belgium opende hier in 1992 een vestiging en was één van de toeleveranciers van Ford Genk. Door de sluiting van de autofabriek zag de onderneming zwarte sneeuw, maar onder leiding van plantmanager Mireille Mertens kroop het bedrijf uit het dal, waardoor het nu nog steeds een belangrijke werkgever is in Genk én Limburg.

De laatste kanshebber is de groep van Limburgse starters. In 2017 braken ze alle records, met maar liefst 6.200 nieuwe bedrijven. Wouter Uten en Tom Martens van UgenTec zijn twee voortrekkers van deze startersbende. Zij hebben sinds 2014 een geweldig parcours afgelegd, en tellen nu al 35 medewerkers. Dit jaar werd maar liefst 7,5 miljoen euro kapitaal opgehaald bij een investeringsronde. Het duo bewijst dat je als Limburgse starter kan uitgroeien tot een wereldtopper.

Wie het wordt? Dat weten we op 7 juni op de jaarvergadering van Voka Limburg, die traditioneel plaatsvindt in de Grenslandhallen.