Debat tussen Limburgse werkgevers: de highlights

De Limburgse werkgeversorganisaties kunnen een vermogenswinstbelasting aanvaarden, als tegelijk de hele fiscaliteit wordt herbekeken en de totale belastingdruk wordt verlaagd. Dat was één van de conclusies van Made in Limburg Live, dinsdag in Heusden-Zolder, het eerste debat ooit tussen de drie organisaties.

Het debat tussen de topmannen van de drie Limburgse werkgeversorganisaties – Johann Leten van Voka Limburg, Bart Lodewyckx van Unizo Limburg en Jos Stalmans van VKW Limburg – vormde het hoogtepunt van de eerste editie van Made in Limburg Live, een evenement voor ondernemend Limburg dat georganiseerd werd door deze website. Zo’n 500 ondernemende Limburgers zakten daarvoor af naar de oude elektriciteitscentrale Watt 17 van de voormalige mijn in Heusden-Zolder.

Het debat werd treffend ingeleid door ondernemer en HBvL-columnist Noël Slangen. “Waar politici voor de camera’s ruzie maken en in de coulissen samen zoete broodjes bakken, is het bij de werkgeversorganisaties andersom. Zet ze niet samen op één eiland, want dan vallen er doden,” schampte Slangen als inleiding.

made in limburg liveOf drie werkgeversorganisaties voor Limburg niet van het goede teveel is, vroeg moderator Indra Dewitte? “Tja, dat is historisch zo gegroeid,” probeerde Johann Leten (Voka) voorzichtig. “Bij grote dossiers vinden we mekaar steevast en slagen we erin om de neuzen in één richting te krijgen.”
Bart Lodewyckx (Unizo): “Ik ben ervan overtuigd dat Limburg op deze manier beter is in het verdedigen van de belangen van de ondernemers.” Jos Stalmans (VKW) deed er nog een schep bovenop. “Limburg heeft de beste werkgeversorganisaties van Vlaanderen. Dat zegt men overal.” Volgens Johann Leten zullen de ondernemers zelf wel beslissen: “Als zij niet tevreden zijn over ons werk, zullen zij het lidmaatschap niet meer betalen.”

De moderator vroeg zich af of ons acquisitiebeleid faalt, als je ziet hoeveel buitenlandse bedrijven zich in Nederlands Limburg vestige. “Dat komt omdat daar de nodige infrastructuur voorhanden is en de administratie een stuk sneller op de bal speelt,” aldus Stalmans, verwijzend naar de ontbrekende Noord-Zuidverbinding.
“We moeten niet enkel mikken op buitenlandse investeringen, maar ook de eigen bedrijven versterken,” antwoordde Bart Lodewyckx. “Voor sommige bedrijven zoals Ikea wordt de rode loper uitgerold, terwijl onze bedrijven tien keer meer moeite moeten doen. De manier waarop Ikea werd behandeld, moet de norm worden, ook voor de eigen bedrijven.”
Johann Leten: “De overheid moet enkel het kader schetsen waarbinnen mensen kunnen ondernemen. Maar misschien moet er in dat beleid een betere focus zijn, zoals in Nederland waar logistieke bedrijven prioriteit krijgen. Het SALK (Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat) versnippert de inspanningen te veel over vele sectoren.”

Vermogenswinstbelasting
De Panama Papers mochten als gespreksonderwerp niet ontbreken, en dan is een sprongetje naar een vermogensbelasting snel gemaakt.
“Ik zou me nog kunnen vinden in een vermogenswinstbelasting,” aldus Lodewyckx. “Dat is niet hetzelfde als een vermogensbelasting. Maar let op, zoveel mogelijkheden zijn er niet. Je kan een belasting heffen op de spaarrente, op inkomsten uit huur of meerwaarde op aandelen. Maar daarmee tref je ook ‘gewone’ mensen.”
“Het is niet verboden om de weg van de minste belasting te zoeken,” merkte Johann Leten op. “Ik zou me kunnen vinden in een vermogenswinstbelasting als de hele fiscale winkel wordt herbekeken en daarmee ook de totale belastingdruk wordt verlaagd.”
Jos Stalmans knikte instemmend. “Op voorwaarde dat er een redelijkere belastingdruk komt, zou dat kunnen. Maar ik ben toch benieuwd wat dat onderzoek naar de Panama Papers echt gaat opleveren,” aldus nog Stalmans, die over zijn eigen opvolging bij VKW Limburg de lippen stijf op mekaar hield.

(Een verslag van het hele debat leest u woensdag in Het Belang van Limburg!)