De bak zkt. werk

De 4 ateliers die verbonden zijn aan de gevangenis van Hasselt, kunnen best nog wat extra opdrachten gebruiken. De capaciteit om zo’n 150 gevangenen voltijds aan het werk te zetten, wordt momenteel nog niet voor de helft benut. De vraag van de gedetineerden om te mogen werken, is groter dan het aanbod. Vandaar dat Cellmade, de organisatie die de brugfunctie vervult tussen de gevangenissen en de ondernemingen, een campagne lanceert.

“De bedrijven kunnen hier arbeidsintensieve taken laten uitvoeren tegen interessante voorwaarden,” vertelt Ati Wetzels, directeur van Cellmade in Hasselt. “De materialen worden in onze ateliers neergezet, en binnen de afsproken termijn kunnen we grote volumes verwerken. Dat kan vanalles zijn. Momenteel assembleren we bijvoorbeeld tl-lampen, testen we kabels, worden bevestigingsmaterialen voor vloerverwarming en isolatie verwerkt of monteren we plooiboxen voor supermarktketens. Heel divers dus. Het gaat zowel om langdurige opdrachten als éénmalige projecten.”

campagne cellmadeDe gevangenen worden door de directie geselecteerd en vervolgens opgeleid en gecoacht. “Ook voor hen is een zinvolle dagbesteding erg belangrijk,” aldus nog Ati Wetzels. “Ze doen werkervaring op, kweken een goede arbeidsattitude, leren hoe ze moeten werken in groep, enzovoort. Maatschappelijk verantwoord, dus, want dit alles is heel belangrijk als ze later op zoek moeten gaan naar een reguliere job.” Met een voltijdse dagtaak verdienen de gevangenen een kleine vergoeding van 300 tot 400 euro per maand. “Daarmee kunnen ze de burgerlijke partijen vergoeden of aankopen in de kantine doen.

De winst die Cellmade uit de activiteiten haalt, wordt opnieuw geïnvesteerd in de gevangenis. “We kopen uitrusting en materialen aan voor de ateliers, laten de gevangenen allerlei opleidingen volgen, en steunen ook andere projecten binnen de gevangenismuren. Kortom, onze projecten zijn een win-winsituatie die we de Limburgse bedrijven van harte kunnen aanbevelen.”